Borboly Csaba: Nem a nehéz helyzetben levő gyerekeken és felnőtteken kell spórolni

Egyelőre nincs megoldás a gyerekvédelem anyagi problémáira

(0 Szavazat)121 megjelenítés

Nem tudta fogadni szeptemben 20-án, szerdán Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét és Elekes Zoltánt, a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság vezetőjét Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter, a Hargita megyei elöljárók a minisztérium főtitkárával és illetékes kollégákkal tudtak beszélni. 

Sajnos visszairányították őket a pénzügyminisztériumhoz, számolt be Borboly Csaba, azzal az indokkal, hogy még nem született meg a pénzügyminisztérum részéről a kormányhatározat az aktualizált költségvetési standardokkal.

Az rendszerben dolgozó alkalmazottak fizetését megemelte az állam, de nem biztosította az ehhez szükséges pénzalapot a havi egy millió lejes pluszköltséghez.

– Nem a sajátosan nehéz helyzetben levő gyerekeken és felnőtteken kell spórolni. A helyzet javítása érdekében közös erős politikai fellépés kell – mondta Borboly Csaba, aki közösségi oldalán élő bejelentkezésben számolt be a minisztérium illetékeseivel való tárgyalás eredményeiről: https://www.facebook.com/borbolycsaba/

Elekes Zoltán úgy fogalmazott: központi szinten nem látják, hogy a probléma rövid időn belül országos szintű lesz.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság 784 alkalmazottja szeptember 18-án petícióval fordult a Munkaügyi Minisztériumhoz és a Pénzügyminisztériumhoz, melyben kéri, hogy sürgősségi kormányhatározattal aktualizálják a szociális szolgáltatások standardköltségeit, és a pénzalapokat az aktualizált standardköltségek alapján osszák el. A petícióhoz gyerekrajzokat is csatoltak.

Az intézmény eddig példátlan pénzügyi válsággal szembesült, és nem tudja biztosítani az elhelyező, illetve az ápoló- és gondozóközpontokban elő több mint ezer gyermek, idős, és fogyatékos személy ellátását. Ugyanakkor nem tudta az alkalmazottak augusztusi munkabére utáni járulékokat átutalni, szeptembertől kezdődően pedig nem rendelkezik a szükséges béralappal sem.

A Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság japán sztrájkkal is a problémára akarja irányítani a kormány figyelmét, szolidaritásuk jeleként csatlakozott Hargita Megye Tanácsának döntéshozó testülete (a megyei tanács szeptember 11-i rendkívüli ülésén szavazta meg a csatlakozást a figyelemfelkeltő akcióhoz) és munkaközössége (a szükséges 19 millió lejből kapott 2,7 milliót a gyerekvédelem, ezért további erőfeszítésekre van szükség).

A szociális és gyerekvédelmi vezérigazgatóság petíciója elérhető az alábbi linken:

https://www.petitieonline.com/actualizarea_standardelor_de_cost_pentru_serviciile_sociale

Csíkszereda, 2017. szeptember 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774