Borboly Csaba: nem a medvéket akarjuk eltávolítani, hanem az emberek biztonságát szavatolni

A Régiók Bizottsága környezetvédelmi szakbizottsága is támogatja Borboly Csaba jelentéstervezetét

(0 Szavazat)32 megjelenítés

Miután Románia Szenátusának Környezetvédelmi Bizottsága előtt is hangsúlyozták a romániai medveproblémát, november 22-én, szerdán Borboly Csaba megyeelnök és a témában felelős raportőr a Régiók Bizottsága környezetvédelmi szakbizottsága (ENVE) előtt is felszólalt. A raportőr jelentéstervezetét a szakbizottság többségi szavazattal elfogadta. Ezt követően a Régiók Bizottsága január végén szavaz a raportőr jelentéséről.

A raportőr kiemelte, hogy nem a medvék eltávolítása a cél, hanem az emberek biztonságának a szavatolása. A probléma mielőbbi megoldást követel, hiszen megyénk medveállománya közel Finnország teljes állományával egyezik meg. Borboly Csaba ennek fényében hangsúlyozta, hogy amennyiben erre nem születik megoldás a lakosság saját kézbe veszi a probléma kezelését, ez pedig egyértelműen további károkat okoz a medveállományban. Hosszú távú megoldást a felelős vadgazdálkodás jelentene, hiszen jelenleg csak beavatkozásra van lehetőség, ami nem elég ahhoz, hogy egészséges állományt tartson fent az ország. A beavatkozás csupán a hatásokat kezeli, a kiváltó okot nem. Mindezek mellett Az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapjából lehetőség van a Natura 2000-es területekre lehívni kompenzációt, amelyet a bukaresti kormány nem vesz figyelembe.

Leszavazták Borboly Csaba azon javaslatát, hogy 2019-ben, amikor Románia szervezheti meg az első féléves soros elnökségi ülést, a fővárosban kerüljenek megvitatásra a nagyragadozókat érintő kérdések.

A raportőr munkáját Csák László szakértő segíti, aki szerint jól láthatóak a területi különbségek: ahol századokkal ezelőtt kiirtották a ragadozókat, ott tabunak számít a téma, de Finnországban, Dél-Tirolban, Alsó-Szászországban, vagy Castilla y Leonban, ahol a nagyragadozók jelen vannak, erős támogatást adnak Borboly Csaba javaslataihoz.

A raportőr a közösségi oldalon is beszámolt a mai nap részleteiről Becze Istvánnal a megyei tanács vidékfejlesztési szakbizottságának elnökével:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1435192739861438/

Borboly Csaba Régiók Bizottsága raportőreként kidolgozott jelentése az alábbi linken tanulmányozható:

https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/

A vadkárokkal kapcsolatos közleményeink az alábbi linken olvashatók:

http://hargitamegye.ro/vadkarok.html

Az eseményről további fotók az alábbi linken érhetők el:

https://www.flickr.com/photos/cor-photos/with/38525530836/

Csíkszereda, 2017. november 22.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774