Borboly Csaba: Minden székelyföldi polgármesternek legyen egy szórvány-tanácsosa, amennyiben megszavazzák a szórványban élő románok képviseletét!

A Magyar Szórvány Napját ünnepelték Besztercén

(0 Szavazat)31 megjelenítés

Hatodik alkalommal került sorra a Magyar Szórvány Napja, amelynek idén Beszterce adott otthont vasárnap, november 13-án. Erős Székelyföld – Erős Szórvány cím alatt idén a székelyföldi megyék és a szórvány megyék közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését vitatták meg a székelyföldi megyék tanácselnökei és a szórvány megyék képviselő jelöltjei.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint közös programok, tevékenységek, testvér kapcsolatok, turizmus, kultúra, közös élmények mentén kell tovább erősíteni a kapcsolatokat. A Hargita megyei tanácselnök kijelentette a megszerzett tapasztalattal, amellyel a székelyföldi vezetők rendelkeznek szükséges, hogy minden tevékenységnek meglegyen a maga szórvány szelete, így a székelyföldi magyar település vezetőknek legyen legalább egy szórvány tanácsosa, amennyiben a képviselőház megszavazza a szórványban élő román állampolgárok képviseletét. Beszédében kiemelte, hogy ezzel a pozitív diszkriminációval a Székelyföldi megyék jó példával járhatnak elől. Ezenkívül pedig ki lehetne terjeszteni akár jövő évtől a Székelyföld Napokat a szórvány megyékre is, tovább bővítve és színesebbé téve a rendezvény sorozatot.

A Szórványkonferencián jelen volt Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés elnöke, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Décsei Attila, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke, európai parlamenti képviselő, a szórvány megyék képviselő jelöltjei: Antal Attila (Beszterce-Naszód megye), Lőrincz Helga (Fehér megye), Széll Lőrincz (Hunyad megye), Molnár Zsolt (Temes megye), Apjok Norbert (Máramaros megye), Ambrus Izabella (Brassó megye), Faragó Péter (Arad megye). A szórvány megyék jelöltjeként az RMDSZ Benedek Zakariást indítja, ennek kapcsán Borboly Csaba elmondta, hogy az egyik első dolga kell legyen olyan törvény módosító javaslatot kidolgoznia, amely nem akadályozza többek között Hargita Megye Tanácsa szórványprogramja révén támogatni a szórvány magyarságot.

Csíkszereda, 2016. november 13.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774