Borboly Csaba: kérvényezzék a beavatkozási engedélyeket!

Közel hétezer aláírás gyűlt össze a nép ügyvédjéhez megfogalmazott petícióhoz

(0 Szavazat)41 megjelenítés

Felhívással fordul Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a vadásztársulatokhoz és a polgármesteri hivatalokhoz, hogy minél előbb kérvényezzék a beavatkozási engedélyeket a veszélyes medvék ügyében, miután szeptember 4-én megjelent a hivatalos közlönyben is a Környezetvédelmi Minisztérium által kibocsátott rendelet. A megyeelnök, mint azt kedden, szeptember 5-én is elmondta, fontos, hogy sürgősen állítsák össze a vadásztársulatok és polgármesteri hivatalok a beavatkozási engedélyekhez szükséges dokumentumokat, hiszen az eltelt több mint hatvan nap alatt is, amióta Bukarestben összefogással sikerült felhívni a Hargita megyében tapasztalható súlyos problémára a figyelmet, számos vadkárt okoztak és emberre is támadtak a medvék. 

Kedden, szeptember 5-én ugyanakkor elküldték a nép ügyvédjéhez megfogalmazott petíciót 3724 aláírással mellékelve, jelenleg több mint hétezren írták alá és folyamatosan érkeznek. A petíciót szeptember 15-ig még alá lehet írni. Borboly Csaba szerint azért döntöttek úgy, hogy már most elküldjék az összeállított dokumentációt, hogy a nép ügyvédje időben értesüljön a súlyos helyzetről, és mihamarabbi választ kapjanak. A megyeelnök elmondta, azért fordultak a nép ügyvédjéhez, hogy érvényt szerezzenek az emberek jogainak, és megfelelő jogszabály-módosításra ösztönözze a kormányt annak érdekében, hogy a lakosság biztonságban érezhesse magát. Mint mondta, jelenleg ugyanis ha egy embert medvetámadás ér, semmilyen kárpótlásban nem részesül az áldozat.

A petíció mellé olyan európai uniós joggyakorlatokat is mellékeltek, amelyek megoldást jelenthetnek a romániai helyzetre.

Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere, aki a július 5-i bukaresti megmozdulást is kezdeményezte, valamint Borboly Csaba is köszönetet mondott a miniszternek a rendelet kibocsátásáért. A megyeelnök ugyanakkor kijelentette, hogy ez csepp a tengerben, és folytatni kell a munkát, hiszen beavatkozás helyett megelőzés szükséges, amely felelős vadgazdálkodás révén érhető el.

A petíciót az az öt áldozat is aláírta már a tízből, aki idén szenvedett súlyos sérüléseket medvetámadások alkalmával.

Borboly Csaba mindezek mellett megköszönte Kelemen Hunor szövetségi elnöknek és az RMDSZ honatyáinak közbenjárását is, hiszen a jelenlegi kormány támogatásának egyik feltétele az volt, hogy felelősen kezeljék a medveproblémát. Ugyanakkor újból köszönetet mondott Kovászna, Maros és Brassó megye vezetőségének és mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a négy megye összefogásban felmutathatta a probléma súlyosságát Bukarestben.

Borboly Csaba a Régiók Bizottsága raportőreként is jelentést készít a medvék által okozott károk témájában:

https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/

A sajtótájékoztatón készített interjú a közösségi oldalon tekinthető meg:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1372148349499211/

Bővebb információ az eddigi vadkárokról és az idén történt tíz emberre támadásról az interaktív térképen található:

http://hargitamegye.ro/vadkarok/interaktiv-terkep.html

Csíkszereda, 2017. szeptember 5.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774