Borboly Csaba: kérem Bunta Leventét, vonja vissza előzetes beadványát

Veszélybe került a CNC-vezérlésű gép kezelésére oktató szakosztály elindítása

(0 Szavazat)86 megjelenítés

Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Székelyudvarhelyen, a Bányai János Műszaki Szakközépiskola előtt április 14-én, csütörtökön Görbe Péter főtanfelügyelővel és Péter Balázzsal, aki a CNC-vezérlésű gépeket használó vállalkozók részéről volt jelen. A megyeelnök arra kéri Bunta Leventét, Székelyudvarhely polgármesterét, hogy vonja vissza a megyei tanácsnak küldött előzetes beadványát, amelyben Hargita Megye Tanácsa 2016/46-os határozatának megsemmisítését kéri. 

A kifogásolt határozatban a megyei tanács 44 ezer lejt utalt ki a városnak, hogy a Bányai szakközépiskolában CNC-vezérlésű gép kezelésére alkalmas műhelyt alakítsanak ki, és ősztől elindulhasson egy CNC-szakosztály. Az ügyvédi irodán keresztül érkezett előzetes beadványban az áll, hogy ha a megyei tanács nem vonja vissza – a polgármesteri hivatal szerint jogilag megalapozatlan – határozatát, akkor a közigazgatási bíróságon támadják meg azt. Borboly Csaba a sajtótájékoztatón kifejtette, a szakképzés nagyon fontos a fiatalok itthon boldogulása, illetve a munkahelyteremtés szempontjából, ezért kéri Bunta Leventét, hogy ne akadályozza pereskedéssel az ősztől betervezett szakosztály elindítását.

A megyeelnök kiosztotta a sajtó munkatársainak a szakosztály elindítása érdekében tett eddigi lépéseket összefoglaló dokumentumot. (Mellékelve.) Emlékeztetett arra, hogy már 2013-ban, egy székeludvarhelyi gyárlátogatáson megfogalmazódott az igény a szakosztályra, és számos egyeztetésnek köszönhetően sikerült elhárítani előbb a jogi, majd a pénzügyi akadályokat a szakosztály elindítása érdekében. (http://hargitamegye.ro/hirek/kozeleti/a-jovo-a-termelo-tevekenysegben-van.html)

Barabás Csaba, a megyei tanács alintézményeként működő fejlesztési ügynökség részéről, elmondta, hogy sokat egyeztettek a vállalkozókkal és a tanfelügyelőséggel arról, melyek azok a szakmák, amelyeket kiemelten kell támogatni, megvolt az egyetértés a CNC-szakosztály ügyében is, az iskola is partner volt ebben. Hangsúlyozta, azért kell kiemelten támogatni ezt a szakmát, mert aki kitanulja, az helyben el tud helyezkedni, és a kezdő fizetés duplája lehet a minimálbérnek, egy idő után pedig meg lehet keresni annak négyszeresét is.

Gagyi József, a Bányai igazgatóhelyettese meglepődve értesült az előzetes beadványról, de mint mondta, még mindig reménykedik a szakosztály beindításában, hiszen a beiskolázási tervbe azt már belefoglalták. Görbe Péter főtanfelügyelő szintén elmondta, hogy már többször egyeztettek a fémmegmunkálással foglalkozó vállalkozókkal, aminek konkrét erdeménye a szóban forgó szakosztálynak a beiskolázási tervbe foglalása.

Péter Balázs ugyancsak sajnálattal vette tudomásul az előzetes beadványt, hiszen a vállalkozók érdeke az utánpótlás, a képzett munkaerő.

Csíkszereda, 2016. április 14.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774