Borboly Csaba: jó példa, ahogyan a kínai Ninghsziában a muzulmán közösséget tisztelik

Ninghszia tartományba látogatott Hargita Megye Tanácsának elnöke

(0 Szavazat)152 megjelenítés

A kínai Ninghszia Huj Nemzetiségi Autonóm Területre, Hargita megye testvérrégiójába érkezett másfél napos látogatásra Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Szeptember 8-án a tartomány fővárosában, Jincsüanban tartott Sister City Forum nevű rendezvényen, a tartomány testvérrégióinak, illetve testvérmegyéinek találkozóján vett részt, ahol beszédében a kétoldalú kapcsolatok lehetőségeit ecsetelte. 

Méltatta az elmúlt tíz évben megvalósult kulturális cseréket, valamint pozitív példaként említette a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Minzu egyetem között kötött két évvel ezelőtti megállapodást, amelynek köszönhetően remélhetőleg hamarosan kínai szak létesül a Sapientián. Ettől azt várják, hogy még több gazdasági kapcsolat épül ki jól képzett, mindhárom (magyar–román–kínai) nyelvet beszélő fiatal diplomások által, mondta.

Borboly Csaba kijelentette: amiatt is fontosnak tartja ezt a 2005 óta tartó testvérkapcsolatot, ahogyan a huj muzulmán közösség kérdését Ninghszia tartományban megoldotta a kínai állam. Fontosnak nevezte, hogy Hargita megye egy autonóm tartománnyal ápolhat testvérkapcsolatot, amelyet érdemes romániai szinten is megismerni. Ezért örvend, hogy Hunyad megye után Ilfov megyével is testvérszerződést kötött Ninghszia, mert így nő az esélye annak, hogy egész Romániában még jobban tiszeljék a jó példa mentén a nemzeti kisebbségeket. A megyeelnök szerint a kisebbségek kezelésére egy jó példa a ninghsziai, muzulmán huj-kínaiaké, ami a romániai magyarság számára is fontos, mivel azt üzeni, hogy a népek egyetértésben, jó együttműködésben élhetnek egymás mellett, és hogy egy országnak a kisebbségek értéket jelentenek.

Beszéde végén Borboly Csaba székely jellegzetességekből álló ajándékcsomagot nyújtott át Liu Hui elnök asszonynak. A rendezvényen újabb öt évre meghosszabbították Hargita és Ninghszia együttműködési szerződését. Leghamarabb a Sapientia egyetemmel való kapcsolatokban lesz konkrét lépés, elsősorban a diákcsereprogramok terén. A megyeelnök meghívta ninghsziai vendéglátóit Hargita megyébe.

Csíkszereda, 2016. szeptember 8.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774