Borboly Csaba: elődeink nem hatalmas várfalakkal, hanem a hit erejével védték térségünket

A tatárbetörések áldozataira emlékeztek Csíkszentmihályon

(0 Szavazat)40 megjelenítés

Megemlékeztek a több mint három évszázada történt tatárbetörésről Csíkszentmihályon vasárnap, február 11-én. Izsák-Székely Lóránt polgármester ismertette a történelmi feljegyzéseket. 1694. február 13-án a tatárok felégették a községet és a környező falvakat, a lakosságot lemészárolták vagy rabságba hurcolták. Cibrefalva, a község tízese ekkor pusztult el teljesen. 

– Mekkora kegyetlenség fenyegetni egy falut, megölni, elrabolni a védtelen embereket, borzadunk el három évszázad után is. Ha tovább kutatunk, rájöhetünk, hogy az elbizakodottság, a hiszékenység, az elővigyázatlanság is oka volt ennek. Ne ítéljük el őseinket, hiszen mai modern világunkban sajnos mi is elkövetjük ezeket a hibákat. Mennyire vagyunk hiszékenyek, elővigyázatlanok, elbizakodottak? Azt gondolhatnánk, velünk, a községgel, a közösséggel nem történhet semmi baj. Ma már nem barbár módszerekkel, hanem alattomosan, hangtalanul történik közösségünkben, elménkben a modern „tatárbetörés”. Hány fiatal van településünkről nyugati rabságban? Hazatérnek-e? Amikor a tatárok erőszakosan elvitték keletre őseinket, legfőbb gondolatuk a hazatérés volt – vonta le a következtetéseket a polgármester.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa részéről Flender Gyöngyi konzul Széchenyi Istvánt idézve elmondta, hogy a történelmi emlékezés tulajdonképpen elődeink sorsának, áldozatainak a felidézése. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint történelmünk folyamán sok keserű pillanat volt, amelyet át kellett vészelni.

– Székelyföldön nem hatalmas várfalakkal védték őseink a térséget, hanem a hit erejével. Felmenőink hittek abban, hogy közösségben, egymásra figyelve igenis meg tudják védeni területüket. Abban bízom, hogy ha a továbbiakban is odafigyelünk egymásra, akkor lesz jövőnk. A fiatalokkal kell kiemelten foglalkozni. Közösen biztosítsunk esélyt nekik itthon, és ha elmennek, legyen értelme hazaköltözni! Ezen kell dolgoznunk türelemmel, kitartással. Nem máshonnan várva, hanem helyben megkeresni a megoldást, ahogy elődeink is tették. Magyarként az egész Kárpát-medencében emelt fővel járhatunk, hiszen jó magyarnak lenni, jó itthon lenni. Vegyünk részt a magyar országgyűlési választásokon, aki még nem regisztrált, az tegye meg, hiszen nekünk egy erős, nemzetileg elkötelezett parlamenti többségre van szükségünk, amely egy szintén erős és nemzetileg elkötelezett kormányt szavaz meg – jelentette ki Borboly Csaba.

A megemlékezésről készült videót a közösségi oldalon is megtekinthetik:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1506939636020081/

Csíkszereda, 2018. február 11.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774