Borboly Csaba: Egyenlő eséllyel kell induljanak a román és magyar diákok az érettségin

(0 Szavazat)59 megjelenítés

Panaszt nyújtanak be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz a román nyelv nem megfelelő módon történő oktatása miatt – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a július 20-i tanácsülésen.

– Az 1/2011-es tanügyi törvény 46-os cikkelyének 1-es, 2-es és 4-es bekezdése kimondja, a nem román anyanyelvű kisebbségekhez tartozó diákok számára minden tantárgy anyagát saját anyanyelvükön kell oktatni, illetve román nyelv és irodalomból a teljes középiskolai oktatás során speciális program szerinti tananyagot kell leadni, valamint a vizsgatételeket is e szerint a program szerint kell összeállítani. Mindezt az RMDSZ parlamenti képviselete harcolta ki. Mivel a tanügyminisztérium szinte alig tett annak érdekében, hogy a tömbmagyarságban élő  magyar diákok törvénybe foglalt jogai érvényesüljenek, panaszt nyújtunk be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, hogy vizsgálják ki az ügyet, hisz elfogadhatatlan az a tény, hogy a magyar diákok a jelenlegi állás szerint csak 2025-ben élhetnek a 2011-ben kapott jogaikkal – fejtette ki a megyeelnök.

– A román anyanyelvű diákokhoz viszonyítva négyszer annyi magyar tanuló vizsgázott sikertelenül román nyelv és irodalomból az idei érettségin. Meggyőződésem, hogy ez nem annak az oka, hogy a magyar diákok nem tanulnak, vagy butábbak román társaiknál, ezért mindenképp foglalkozni kell a témakörrel, és arra kérem tanácsos kollégáimat, aki egyetért velem, írja alá a beküldendő panaszt – hangsúlyozta Borboly Csaba.

A döntéshozó testület jóváhagyta a csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház személyzetének több, mint félszáz egészségügyi dolgozóval való kibővítését.

– A kórház alkalmazottai mind hisznek abban, hogy jó ütemben haladunk a kettes besorolás fele. Bár még vannak pótolnivalók, számos kritériumot teljesítettünk ennek érdekében, beleértve a kutatási ügyosztályt is, illetve dolgozunk az innovatív menedzseri kabinet mihamarabbi létrehozásán, mely nagymértékben elő fogja segíteni a kórház fejlődését – részletezte Dr. Konrád Judit menedzser.

Két megyei út beavatkozási munkálatainak jóváhagyási dokumentációját (DALI) is elfogadta a testület: a 136A jelzésű megyei út, Etéd és Atyha közötti szakaszának felújítására (https://goo.gl/qtG5Yz), valamint a 135-ös út mentén a partvédelem és három áteresz felújítására Kobátfalva és Firtosmartonos között (https://goo.gl/jtkjgk).

Újabb nyolc termelőnek adott át a Székely termék védjegy tanúsítványt Becze István és Kolumbán Dávid, a Vidékfejlesztési Bizottság vezetői. Márton István, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója elmondta, egy magasabb minőséget tanúsító védjegy létrehozását szorgalmaznák a Székely termék márkanéven belül.

A tanácsülés keretében bemutatásra került Dr. Balázs Lajos legújabb, Nyergestető. A lelkiismeret ágkeresztes-kopjafás temetője című kiadványa is, melyet maga a szerző ismertetett röviden.

Csíkszereda, 2018. július 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774