Borboly Csaba: büntet a környezetvédelmi miniszter?

(0 Szavazat)37 megjelenítés

Büntet a környezetvédelmi miniszter, hogy pont Hargita megyére, ahol a legtöbb a veszélyes medve, a legnagyobb a baj és ahol a legtöbb sérült van, nem ad kilövési engedélyt? Ez lenne a válasz a július 5-i bukaresti tüntetésre, amikor ígéretett tett az intézkedésre? – teszi fel a kérdést Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Közel két hónapja aláírta a gondot okozó – emberre támadó vagy gazdaságokat tönkretevő – nagytestű ragadozók kilövését lehetővé tevő beavatkozási rendeletet Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter, viszont azóta egy kilövést sem hagytak jóvá. A rendelet összesen 140 medve és 97 farkas kilövését teszi lehetővé országos szinten, ebből az elképzelések szerint Hargita megye részesedik a legnagyobb mértékben, mivel az elmúlt években ebben a régióban volt a legtöbb medvetámadásos és vadkáros eset. Még ez az intézkedés sem oldja meg a székelyföldi medvekérdést, viszont ezzel a lehetőséggel sem élnek a vadásztársulások. A környezetvédelmi minisztérium hivatalos válasza szerint a rendelet kiadása óta 34 kérés érkezett, összesen 74 veszélyes medve kilövésére, ebből mostanig ötöt hagytak jóvá. Ezekből a jóváhagyásokból egy sem Hargita megyei, nehezményezi a minisztérium, de a vadászok hozzáállását is Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A szakminisztériumi rendelet kiadása után Borboly Csaba többször fordult felhívással a vadásztársaságokhoz, illetve a polgármesteri hivatalok közbenjárását is kérte annak érdekében, hogy minél előbb kérvényezzék a kilövési engedélyt a veszélyes medvék esetében. Ehhez képest mostanig összesen 58 medve és 22 farkas kilövését kérvényezték Hargita megyéből, ezekből harmincat már a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség visszautasított, de több vadásztársulat egyetlen igénylést sem nyújtott be.

– Románia engedte meg a túlszaporulatot, ezért az állam kell tegyen ellene, ezt Európa is így látja – fogalmazta meg Borboly Csaba. A miniszter is be kell lássa, hogy az áttelepítés nem megoldás, meg kell oldani a problémát, nem lehet megszabadulni tőle – fejtette ki a megyeelnök.

– Amint a híradók beszámoltak róla, hétfő reggel egy 39 éves férfira és a 14 éves lányára támadt a medve Fogarason. Eszméletüknél vannak, de mindketten megsérültek. A híradásokban elhangzott, a helyiek rettegnek a szabadon kószáló veszélyes medvétől, és még hetekbe telhet, amíg a Grațiela Gavrilescu vezette minisztérium engedélyt ad a kilövésére. De rettegésben élnek egy Dâmboviţa megyei község lakói is, akik napok óta botokkal, villákkal, fejszékkel felfegyverkezve próbálják elhajtani a medvét, a csendőrök is többször a levegőbe lőttek, hátha elmenekül az állat. A nagyvad emberekre nem támadt, de állatokra igen. És ilyen esetekben is heteket kell várni a minisztérium intézkedésére, ez nem sürgősségi eljárást jelent – mondta Borboly Csaba arra utalva, hogy még sem állami, sem helyi szinten nem kezelik felelősen a medvekérdést és a vadkárok problémáját.

Csíkszereda, 2017. október 25. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774