Borboly Csaba Brüsszelben: a várható katasztrófahelyzetek több felkészülést igényelnek kormányzati szintről Hargita megyében is

Sürgősségi beavatkozást végeznek a hidegségi és jávárdi utakon

(0 Szavazat)28 megjelenítés

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke június 25-én, kedden az Európai Régiók Bizottsága szövetségi nagyköveteinek ülésén az elmúlt napokban térségünkben okozott árvízkárokra hívta fel a figyelmet, mondván, nagyobb odafigyelést követelnek a kormányzat részéről a katasztrófavédelem terén az ország ezen megyéjében is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az Európai Régiók Bizottsága választott nagykövete a Polgármesterek Szövetsége a klíma- és energiaügy területén elnevezésű közösségben.

A szövetség, helyi és regionális önkormányzatok ezreit egyesíti, amelyek önként vállalják, hogy a területükön megvalósítják az Európai Unió klímával és energiával kapcsolatos célkitűzéseit, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás megvalósítása érdekében pedig egységes szemléletmódot alkalmaznak.

Borboly Csaba szerint a klímaváltozás hatásai térségünket is befolyásolják, ez az elmúlt napokban is éreztette hatását, hiszen több település elszigetelődött, hatalmas károkat okozott az árvíz.

– Jelenleg az ország közepén, a 86%-os őshonos magyar nemzeti kisebbséggel rendelkező Hargita megyében, árvizek pusztítanak, miközben az illetékes országos szervek nem teszik a dolgukat. Vízügyi szempontból a szomszédos Bákó megyei gondnoksághoz tartozó Hargita megyei településen, Gyimesközéplokon évek óta ismétlődő árvizek vannak, és a gondnokság nem teszi meg a szükséges lépéseket a károk megelőzése érdekében. Romániában vannak megyék, amelyek másodrangúként vannak kezelve, ahol kettős mércével mérnek, nem részesülnek a klímaváltozás hatásait megelőző intézkedésekből – szólalt fel az RB tagja, megemlítve csíkszentmárton községben is okozott árvízkárokat, valamint az Úz-völgyi incidenseket. Mint mondta, a román állam intézményes eszközöket kell, hogy biztosítson, olyan egyértelmű törvényekkel garantálja jogainkat, amelyeket a hatóságok nem értelmezhetnek kényükre-kedvükre, és amelyek egyenlő esélyt biztosítanak akkor is, ha a kisebbségi jogokról, és akkor is ha a klímaváltozás hatásainak a megelőző intézkedéseiről van szó, egy olyan térségben, ahol a hagyományos, extenzív tájhasználat és a vidéki energiaszegénység a jellemző.

Erről a Régiók Bizottsága tagja a közösség oldalán is beszámolt:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/2766891963380869/

Előző közleményeink a témában itt és itt olvashatóak.

Borboly Csaba a Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről az alábbi oldalon tájékozódhatnak:

https://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

 

Aláírták a sürgősségi beavatkozási szerződést a megyei utak járhatóságának biztosítására

Sürgősségi beavatkozást végeznek a Hidegségpataka, 127A, valamint a Jávárdipataka települések fele vezető 127B jelzésű megyei utakon, miután az elmúlt napokban jelentős árvízkárok keletkeztek és mindkét település elzáródott.

Hargita Megye Tanácsa az említett szakaszon a gyergyóremetei Wikend Forest Impex Kft.-vel áll szerződésben. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke tegnap aláírta azt a kiegészítő szerződést, amely a sürgősségi beavatkozásokat foglalja magában.

A munkálatok során a két patakot visszaterelik a medrébe, megerősítik a vízfolyam partjait, kitakarítják az eltömődött sáncokat, átereszeket. Számos helyen földcsuszamlás is történt, így az úttestre nagy mennyiségű föld került, ezeket nagy gépekkel eltakarítják. A 127A úton beszakadt részt a karbantartási szerződés értelmében ideiglenesen kiépítik és biztosítják a járhatóságot. Két betonátereszt helyeznek be a 127A mentén, valamint még egyet a 127B mentén a Jávárdi-pataka mentén.

A karbantartás mellett ugyanakkor, jelenleg zajlik a 127A megyei út teljeskörű felújítására kiírt kivitelezési közbeszerzésre beérkezett ajánlatok elbírálása.

Csíkszereda, 2019. június 25.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774