Borboly Csaba belső kivizsgálást sürget a Bákó megyei vízügyi hatóságnál, ennek függvényében pedig Mihail Popescu igazgató leváltását

Hargita Megye Tanácsa minden évben jelentős összeget kénytelen rááldozni az árvízkárok rendezésére a Gyimesekben

(0 Szavazat)9 megjelenítés

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmarasztaló levelet fogalmazott meg a víz- és erdészeti minisztérium, az országos vízügyi hatóság, valamint a Bákó megyei vízügyi hatóság fele. A megyei tanács vezetője belső kivizsgálást sürget a helyi vízügyi hatóságnál, ennek függvényében pedig a vezetőség leváltását. Ennek oka, hogy évek óta folyamatosan jelentős károkat okoz a gyimesekben az árvíz, a múlt héten Hidegsépatakán és Jávárdpatakán az előző évekhez képest sokkal tetemesebb kárt idézett elő (erről szóló közleményünk itt olvasható). Mint az a levélből kiderül, a hatóság évek óta nem teszi a dolgát, mialatt a gyimesiek minden évben árvízveszéllyel néznek szemben. Mindemellett Hargita Megye Tanácsa évente jelentős összeget fektet be a 127A jelzésű megyei út melletti árvízkárok enyhítésére, a meder szabályozás és árvízvédelem hiánya miatt.

– Lassan arra a következtetésre kell jutnunk, hogy a többségében magyar lakta települést diszkriminálja a hatóság, mintha Hargita megye nem képezné az ország részét. Minden évben körülbelül kétezer személy él abban a veszélytudatban, hogy a település elszigetelődig és házukat elsodorhatja az ár. Idén az eddigieknél nagyobb veszélynek voltak kitéve a hidegségiek és jávárdiak, hiszen amellett, hogy több épületet magával vitt a víz a településre vezető két megyei utat elmosta a víz. A megyei tanács gyors beavatkozásának és a helyi közösség összefogásának köszönhető, hogy sikerült biztosítani az utak járhatóságát, így baj esetén a tűzoltóság és a mentő járművei is eljuthatnak a településekre, valamint a kereskedelmi egységek beszállító járművei is – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke, hozzátéve, ezen a téren is gyakorlatilag a központi és bákói vízügyi hatóságok diszkriminálják a gyimesi magyar közösséget. Véleménye szerint ugyanis jelenleg csak az eddigi példás közösségi összefogás segített a bajban, az árvízkárok enyhítésére irányuló központi pénzekre továbbra is várni kell, akárcsak a mederszabályozásra és hatékony árvízvédelemre.

Borboly Csaba, amennyiben a belsővizsgálat eredménye mulasztást mutat úgy Mihail Popescu igazgató lemondását követeli.

A levelet a ezen a linken olvashatják.

Az erről készült videót megtekinthetik alább:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/465456254230135/

 

Csíkszereda, 2019. június 27.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774