Borboly Csaba: Az ifjúsági szervezeteknek ne csak a programjait támogassuk, hanem segítsük a működésüket is

Hargita megyei személygépkocsit kapott használatba az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE)

(0 Szavazat)62 megjelenítés

Bálint Benczédi Ferenccel, a Magyar Unitárius Egyház püspökével, valamint egyházi elöljárókkal, köztük Gyerő Dávid főjegyzővel egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke március 3-án az unitárius püspökség kolozsvári székhelyén. Az egyeztetés során több témakört érintettek, így a megyei tanács elnöke átadta annak az ötven pályázatnak a jegyzékét, amelyet a Hargita megyei unitárius egyházközségek a Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett ez évi egyháztámogatási programra nyújtottak be. A püspökség így még az elbírálás előtt megteheti az esetleges észrevételeit a pályázatok kapcsán.

Az unitárius egyház elsősorban a megye nyugati térségében van jelen, ezért az e térségben zajló mezőgazdasági tevékenységekben, így a tej feldolgozásában és a tejszövetkezet tevékenységében való részvételi lehetőségre hívta fel a figyelmüket Hargita Megye Tanácsának elnöke. E mellett további, egymást erősítő fejlesztések szükségességéről beszéltek, így a térségi vágóhídról és tangazdaságról, hogy minél több fiatal kapjon lehetőséget itthon maradni, a szülőföldön gazdálkodni és termelni.

Az egyházi elöljárók kifejezték igényüket egy székelykeresztúri óvodai csoport indítására vonatkozóan. Mint elhangzott, ezzel kapcsolatban a helyi tanács kedvező döntést hozott, azonban a Hargita Megyei Tanfelügyelőség által a  tanügyminisztériumhoz benyújtott javaslat módosításra szorul, mely ügyben további egyeztetésekre tartanak igényt.

A megbeszélésen részt vett Nagy Lajos, Románandrásfalva polgármestere is, akivel közösen Borboly Csaba meglátogatta a püspöki hivatal mellett működő Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) munkaközösségét, amely számára a polgármester egy felújított Dacia Logan típusú személygépkocsit adott át használatba. Az átadás egy szerződés alapján történt, amely azokat a tevékenységeket is tartalmazza, amelyeket az egylet a románandrásfalvi községi ifjúsági életért végez. Hargita Megye Tanácsa ezt megelőzően a maga során egy tíz éve használatban levő Skoda Octavia típusú személygépkocsit adott át Románandrásfalva Polgármesteri Hivatalának, így vált lehetővé a hivatal tulajdonában levő Dacia Logan típusú jármű fiataloknak való használatba adása.

Fülöp Júlia, az ODFIE elnöke elmondta, hogy az egyesület egy évének 150 napját legalább úton tölti, ugyanis a központi irodájuk Kolozsváron van, míg tevékenységük legfőbb köre a helyi fiókegyesületekre összpontosul, éppen ezért vezetősége rengeteget van úton.

-                     Elég gyakran több helyszínen dolgozunk, több időpontban, ezért nagy segítség az autó, amely ezt a folyamatot segíti. A Románandrásfalva községhez tartozó Kissolymosban helyi csapatunk működik, köri találkozókat szervezünk, és az itt megszervezett tavalyi Unitárius Ifjúsági Konferencia alkalmával merült fel egy személygépkocsi átadásának a gondolata, mivel ennek a rendezvénynek a megszervezésekor nem volt autónk, így nagyon nehéz volt a kellékeket leszállítani – fejtette ki az ODFIE elnöke.

Borboly Csaba, az Európai Unió Régiók Bizottságának tagjaként és ifjúsági témakörben jelentéstevő minőségében elmondta, hogy egyik legnagyobb problémának azt látja, hogy az ifjúsági szervezetek programjaik szervezésére találnak pályázati forrásokat, ezzel szemben az alaptevékenységeik végzéséhez, programok szervezéséhez szükséges felületekkel, eszköztárral, járművekkel stb. ritkán rendelkeznek. Ezért, ahogyan jelentésében is megfogalmazta, úgy gondolja, hogy e téren kötelessége a tagállamoknak, illetve a helyi és megyei önkormányzatoknak megoldásokat keresniük. Reményét fejezte ki, hogy a személygépkocsi átadásával sikerült egy hiányzó láncszemet pótolniuk az ODFIE életében, hiszen amint látogatásakor is tapasztalta, a szükséges felületek már rendelkezésükre állnak, nagyon szép székhelyen működnek.

Kolozsvár, 2017. március 4. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774