Borboly Csaba: átalakulóban az oktatási rendszer, amelyhez fel kell zárkóznunk

EU-s támogatásból szerelnék fel a hátrányos helyzetű diákokat az online oktatásra

(0 Szavazat)44 megjelenítés

Táblagépek, laptopok, orvosi védőfelszerelések és mobil egészségügyi konténerek beszerzésére vonatkozó pályázati kiírásról tartott megbeszélést Hargita Megye Tanácsa. A 144/2020-as Sürgősségi Kormányrendelethez kapcsolódó pályázati kiírással kapcsolatos információk tájékoztatására került sor az egyeztetéseken. Az online megbeszélésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a települések polgármesterei, Hargita Megyei Tanfelügyelőség szakemberei.

A megbeszélésről Borboly Csaba Facebook- oldalán is beszámolt:
 

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/3166275276834813/

Románia Kormánya és az Európai  Alapok Minisztériuma közös levélben tájékoztatta a helyi közigazgatósági hatóságokat, iskolákat és tanfelügyelőséget a SARS-COV-2 világjárvány és a 2020-2021-es tanévkezdés kontextusában jóváhagyott 144/2020-as sürgősségi kormányrendeletben előírt intézkedésekről. Ez szerint  175 millió euró, vissza nem térítendő európai uniós támogatást fordít táblagépek, egészségügyi felszerelések és mobilvécék beszerzésére, hogy a koronavírus-járvány közepette kezdődő új tanévben a hátrányos helyzetű diákok számára is megteremtse a megfelelő higiéniai, illetve távoktatási feltételeket.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, a napokba egyeztettek a polgármesterekkel, tanfelügyelőséggel, annak érdekében, hogy a diákoknak az okos eszközök beszerzésére megoldást találjanak. Összesen 113 iskola fog pályázni Európai Uniós pénzre, annak érdekében, hogy táblagép, laptop elszámolására legyen lehetőség. A megyei tanácselnök a polgármesterekkel és a Hargita Megyei Tanfelügyelőség együttműködéséről elmondta

Jó együttműködés alakult ki Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Tanfelügyelőség között, a polgármesterek komolyan vették ezt a lehetőséget. Ezért mindenkit arra biztatok, hogy tegyék le a pályázatot 15.-én. Kettős célunk van, egyrészt a pedagógusok megerősítése, másrészt az eszközökre való pályázás támogatása- jegyezte meg Borboly Csaba.

A táblagép nem lesz a gyerek tulajdona, hanem az iskola vagy a polgármesteri hivatal tulajdonába kerül. A táblagépek értéke 200 euró, amely internet előfizetéssel vásárolható meg. Fontos megemlíteni, hogy ezeket a táblagépeket akkor kapják meg a gyerekek, amikor piros zónába kerül át az oktatás – részletezte Borboly Csaba.

Az előirányzott keretösszegeket tekintve elmondható, hogy egyrészt 100 millió euró összegre lehet pályázni mobil IT eszközökre, internetes hozzáféréssel táblagépekre, más oktatási tevékenységhez szükséges eszközökre. Másrészt 50 millió euró értékben lehet pályázni orvosi védőfelszerelésekre, maszkra, fertőtlenítőszerek beszerzésére. További 25 millió euró összegre lehet pályázni mobil egészségügyi konténerek vásárlására azoknak az iskoláknak, amelyekben nincs vezetékes víz.

A támogatásra pályázhatnak jogi személyiséggel rendelkező iskolák, iskolát működtető települési önkormányzatok, jogi személyiséggel rendelkező iskolák partnerségben az iskolát működtető települési önkormányzattal és tanfelügyelőségek partnerségben az iskolákkal.

Fontos megemlíteni, hogy az iskolák, és az iskolákat működtető települési önkormányzatok, azokat a kiadásaikat számolhatják el, amelyeket augusztus elsejétől kezdődően fordították a jogszabályban meghatározott célokra.

Hargita megyében 113 jogi személyiséggel rendelkező iskola fog pályázni EU- s támogatásra. A tanintézményeknek a Versenyképességi Operatív Program (POC) és az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) keretében van lehetőségük pályázni. A Versenyképességi Operatív Program (POC) tekintetében IT eszközökre lehet pályázni, 82 esetben az iskola közösen a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel együtt pályázik, 13 esetben csak az iskola, 16 esetben pedig a helyi önkormányzatok, továbbá egy esetben az iskola együttműködve a helyi önkormányzatokkal. Az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Operatív Programjában (POIM) maszkra, fertőtlenítőszerekre és egyéb védőfelszerelésekre van lehetőség pályázni. A tanintézmények a következő pályázási módokat választották: 69 esetben az iskola együttműködve pályázik a Tanfelügyelőséggel, 11 esetben csak az iskola fog pályázni, 14 esetben a helyi önkormányzat és 3 esetben az iskola együtt a helyi önkormányzattal.

Borboly Csaba ugyanakkor hangsúlyozta, az oktatási rendszer a járványügyi helyzetet tekintve átalakulóban van, erre pedig meg kell teremteni mindenkinek a szükséges infrastrukturális feltételeket. Az EU-s pályázatból pedig számos iskolát fel lehetne szerelni a szükséges eszközökkel.

 

Csíkszereda, 2020. október 13.

 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774