Borboly Csaba: aki nem tudja megművelni földjeit, adja bérbe vagy adja el fiataljainknak!

Széles körű összefogásra van szükség a tarlótüzek megfékezéséért

(0 Szavazat)36 megjelenítés

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a lakossággal közösen kell elejét venni a tarlóégetéseknek.
– Sajnos az önkéntes tűzoltó-egyesületek szinte mindennap bevetésen vannak azon felelőtlen emberek miatt, akik így „művelik meg” földjeiket. Aki nem tudja megművelni földjeit, annak azt javasoljuk, hogy adja bérbe, vagy adja el azoknak a fiataloknak, akik akár külföldről hazatérve megművelnék azt. Sokan gazdálkodásba kezdenének, állatokat legeltetnének az értékes földeken – hangsúlyozta az elöljáró.

Demeter László biológus felhívja a figyelmet, hogy természetvédelmi szempontból rendkívül pusztító ez a gyakorlat. Számos élőlény pusztul el közvetlenül a tűz miatt, ugyanakkor tőzegtüzet vagy erdőtüzet is okozhat a száraz növényzet meggyújtása.

– Meg kell érteni, hogy ma már más módszereket kellene alkalmazni az elhalt növényzet eltávolítására. Vannak azonban olyan területek, ahol engedéllyel lehet égetni, olyan alacsonyabb füves területeken, amelyeken nem áll fenn nagyobb pusztítás veszélye, de ezeket be kell jelenteni a hatóságoknak – tette hozzá a biológus.

Haschi András, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Hargita megyei hivatalának igazgatója figyelmeztet, hogy az ügynökség és a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) között létezik egy együttműködési megállapodás.

– Amikor egy égő területen avatkoznak be a tűzoltók, elküldik nekünk a koordinátákat. Ezt követően a kollégáim felmérik a terepet, és ha támogatott területen tapasztalnak égetést, akkor annak a gazdájától részben vagy akár teljesen megvonhatjuk a támogatást – hívta fel a figyelmet az ügynökség igazgatója.

Balla Izabella, a Hargita Megyei Környezetőrség parancsnoka szerint az engedély nélküli tarlóégetések miatt magánszemélyekre 6000 lejes büntetés is kiszabható, és ha a természetvédelmi terület is károsul, a tettest akár börtönbüntetésre ítélhetik.

– Merjük felajánlani a hazatért fiataljainknak földjeinket, ha nem tudjuk megművelni. Akár ajánljuk fel a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak – tette még hozzá Borboly Csaba.

Böjte Csaba atya szerint vidékünkön dolgozni akaró és szerető fiatalok élnek, akiknek lehetőséget kell biztosítani és bízni kell bennük.

Az erről szóló videó a megyei tanács elnökének közösségi oldalán érhető el:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/557938658185695/

Csíkszereda, 2020. április 24.


[ Önkéntes tűzoltók ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774