Borboly Csaba a trófeavadászat tisztázását javasolja

Számos új dolog felmerült a nagyvadak együttélése kapcsán a brassói workshop-on

(0 Szavazat)65 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére január 10-én, szerdán Brassó Megye Tanácsánál is szakmai workshop-on egyeztettek az ember és nagyragadozók együttéléséről, illetve vadkárokról, amelyek az elmúlt években jelentősen megsokszorozódtak. Az egyeztetésen a meghívott felek a fenntartható konfliktusmenedzsmentről, Európa más országaiban alkalmazott vadgazdálkodásról, a nagyragadozók populációjának helyzetéről, illetve európai és helyi szintű irányelvekről vitáztak. Hasonló workshopra a csíkszeredai megyeházán is sor került tavaly júliusban. 

A brassói eseményen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke mellett részt vett Tóásó Imelda és Adrian Gabor Brassó megyei alelnökök Allen Coliban, Románia Szenátusa Környezetvédelmi Bizottságának elnöke, Dr. Simona Mihăilescu, a Román Akadémia képviselője, Becze István Hargita megyei tanácsos, Csák László szakértő, Demeter László biológus a Pogány-havas Kistérségi Társulás részéről, Benke József, a Zetelaka és Társai Vadász és Halász Társulat igazgatója, Könczei Csaba, Kovászna megye Mezőgazdasági Igazgatójának vezetője és állat-, valamit természetvédelmi szervezetek képviselői is.

A szakmai workshop egyik fő témáját a nagyvadakkal való együttélésre vonatkozó menedzsmentterv draft változatának megvitatása képezte. Ugyancsak Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére Románia Szenátusának Környezetvédelmi Bizottsága még tavaly ígéretet tett ezen akcióterv közvitára bocsátására (http://bit.ly/2FeHWfu).

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a mostani egyeztetés konklúziójaként a trófeavadászat kérdésére vonatkozó beszélgetés Bukarestben történő megszervezését javasolta. Ugyanakkor mint mondta, a szakemberek véleményét meg kell ismertetni a nagyközönséggel, hiszen számos újdonság felmerült a brassói fórumon, ezek az egyeztetések pedig meghozzák a várt eredményt a nagyragadozók, köztük a medvéket övező problémákra. A találkozó többek között azért is volt fontos, mert készül Borboly Csabának a Régiók Bizottsága felé benyújtandó jelentése a témában, az elmúlt hónapokban pedig több intézménnyel és érintett féllel is konzultált a bizottság raportőreként. A jelentést január 30-án kerül megvitatásra Brüsszelben, amelybe január 16-ig még belefoglalhatják a módosításokat.

–  Megoldások nélkül az emberek és a nagyvadak is szenvednek, ugyanakkor prioritás kell legyen az emberi életek védelme. A közös cél a barnamedve védelme és az emberek biztonsága, ne tekintsünk ellenségként a medvékre – tette hozzá Borboly Csaba.

Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsa alelnökének beszámolója szerint Brassó megyében is problémát okoz a medvék elszaporodása, hiszen a sípályákra is bejárnak. Ezért is tartják fontosnak, hogy a szakemberekkel közösen mielőbb megoldást találjanak. Borboly Csaba megköszönte Brassó megye képviselőinek a szervezést, Kovászna megyének a résztvételt.

Allen Coliban, Románia Szenátusa Környezetvédelmi Bizottságának elnöke szerint gyakrabban kell ehhez hasonló találkozókat szervezni a megfelelő módszerek kidolgozása és a pontos egyedszámlálás érdekében. Hangsúlyozta az akcióterv munkafolyamatában a határidők meghatározását. A szenátor felvállalta a workshop-on felvetődő kérdések tisztázását Bukarestben.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője három nagy problémát sorolt fel, amelyet medvék okoznak: súlyosak a mezőgazdaságban okozott károk, megműveletlenül maradnak területek, későre kapnak kártérítést, és már nem a kár valós értékének megfelelően.

Demeter László biológus a menedzsmentterv szempontjából fontosnak találta a lakosság és az érintettek érdekeinek figyelembe vételét. Mint mondta, segíteni kell azokat a gazdákat, akiknek a területei gyakran látogatottak a medvék által, a károk komplex elemzésére van szükség.

Csák László szakértő szerint, aki a Régiók Bizottsága felé benyújtandó jelentésről beszélt, a Natura 2000-es területek támogatására van lehetőség EU-s forrásokból, ezt azonban Románia figyelmen kívül hagyja, e támogatási rendszer kidolgozásának a fontosságát hangsúlyozta. Az Európai Parlament is dolgozik a biodiverzitás kérdésén.

A konzultációk helyi és regionális szinten lezajlottak, Borboly Csaba megyeelnök is tartott konzultációt minden célcsoporttal és minden szervezettel. A véleményeket befoglalták az akcióterv draft változatába, a ma elhangzott újabb véleményekkel együtt. 

Borboly Csaba a közösségi oldalon is összegezte a mai nap eredményeit:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1478785442168834/?notif_id=1515591369126037&notif_t=live_video_explicit

Csíkszereda, 2017. december 10.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774