Borboly Csaba: a tanulás gyakorlati vonatkozásaira kell koncentrálni

A fiatalok helyzetére irányuló módosításokat fogadtak el Brüsszelben

(0 Szavazat)33 megjelenítés

Szociális és digitalizálási témakörben Borboly Csaba több módosító javaslatát elfogadta a Régiók Bizottságának (RéB) Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) szakbizottsága június 22-i, szerdai ülésén, Brüsszelben. Hargita Megye Tanácsának elnökének A szociális jogok európai pillére című véleménytervezethez benyújtott javaslata szerint különös figyelmet kell fordítani a szegénység határán lévő európai régiókra, amelyekben rendkívül alacsonyak a bérek, nagy a munkanélküliek aránya, és a minimális mértékű, szociális nyugdíj a jellemző, továbbá amelyekben mindez nem tud tisztességes életszínvonalat és megfelelő szociális védelmet biztosítani. 

A módosítás szerint a RéB megállapítja, hogy az egészségügy terén aggodalomra ad okot a társadalombiztosítási helyzet: a szükséges gyógyszerek költségét csak részben térítik meg, különösen a krónikus betegségben szenvedők esetében, ami általánosságban meggyengíti az egészségügyi rendszert. Gyorsítani kell tehát olyan politikai és gazdasági intézkedések elfogadását és végrehajtását, amelyek középpontjában a polgárok számára jó egészséget lehetővé tevő, magas életszínvonal áll, olvasható a dokumentumban.

A megyeelnök egy másik javaslatában kitért a fiatalok szociális helyzetére, ennek alapján a RéB véleménytervezetébe bekerült az a megállapítás, hogy a fiatal európaiak sokrétű problémával néznek szembe – az oktatási rendszer képtelen a diákok munkaerőpiaci követelményeknek megfelelő felkészítésére, nehézségeik vannak az álláskeresés terén, gondot jelent továbbá a szociális elszigeteltség és az ígéretes kilátások hiánya –, és e nehézségek destabilizálják a fiatalokat meg a nemzeti és európai közösségek egészét. A szociális jogok európai pillére fejlesztésének keretében elsősorban az biztosítandó, hogy a fiatalok jogai megfelelően érvényesüljenek, és hogy ők valamennyi szociális mechanizmushoz hozzáférjenek – áll a dokumentumban.

Az európai ipar digitalizálása című véleménytervezethez benyújtott módosító javaslat szerint le kell fektetni egy olyan oktatási és képzési rendszernek az alapjait, amely az elméleti aspektusokkal szemben nagyobb hangsúlyt helyez a tanulók/diákok gyakorlati készségeire, mivel a jövő munkahelyei az alapkészségek, humán készségek és technikai készségek, különösen a digitális és üzleti vállalkozásokra jellemző készségek megfelelő kombinációját fogják megkövetelni, amit az oktatási és képzési rendszerek jelenleg még nem kezelnek teljeskörűen. Borboly Csaba indoklásában rámutat: a fiatalok informatikai készségeinek kialakítása során a felesleges elméleti oktatást elkerülve a tanulás gyakorlati vonatkozásaira kell koncentrálni, amelyek felkészítik a fiatalokat a munkahelyi digitális tevékenységekre. A megyeelnök ez alkalommal is szorgalmazza egy alapcsomag kidolgozását, amelyet mindegyik tagállamnak garantálnia kellene a fiatal diákok számára azzal, hogy hozzáférést biztosítanak a szélessávú internethez az oktatási rendszerben, és így minimális garanciát nyújtanak a fiataloknak az informatikai szakképesítés és készségek megszerzése terén.
A javaslatok elfogadása kapcsán nyilatkozva Borboly Csaba megköszönte Hargita Megye Tanácsa elemzőcsoportjának a munkát, amelynek köszönhetően újabb hazai szempontokat sikerült bevinni uniós dokumentumokba. Úgy véli, a diákoknak már az iskolában meg kell szerezniük az informatikai készségeket, amelyeket később tovább finomíthatnak és a technológiai fejlődéssel összhangban alakíthatnak.

Borboly Csaba 2012 októberétől állandó tagja a Régiók Bizottságának. Tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2016. június 22.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774