Borboly Csaba: a Hargita megyei fiatal gazdáknak nem kedveznek a jelenlegi EU-s pályázati keretek

Hargita megyei kiskertészek is találkoztak a mezőgazdasági miniszterrel

(0 Szavazat)39 megjelenítés

Hargita megyében tájékozódott Nechita-Adrian Oros mezőgazdasági miniszter november 20-án, pénteken. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke tájékoztatta a minisztert, hogy az EU-s pályázati kritériumok átgondolása szükséges, mivel Hargita egy hegyvidéki megye.

– Külön kell választani a síkvidéki és hegyvidéki területeket, hogy a Hargita megyei fiatal gazdák is ugyanolyan eséllyel pályázhassanak. Örömmel mutathattuk be ugyanakkor a Kiskertész programunkat, amely egyre népszerűbb diákjaink körében, nem titkolt célunk ugyanis, hogy megszerettessük a gyermekekkel a mezőgazdasági tevékenységet – fejtette ki Borboly Csaba.

A tárcavezetőnek a szépvízi Csengő tejfeldolgozót is megmutatták mint jó kezdeményezést megyénkben, és kérték a támogatást a szövetkezetek ügyében, tekintve, hogy Hargita megyében ily módon sikerült elérni, hogy ismét értéke legyen a tejnek, és így sok kisgazdának megélhetést biztosítanak.

Ezt követően a gyergyószentmiklósi Batthyányi Ignác Technikai Kollégiumba kísérték a minisztert, ahol felvázolták a megyei szakképzésért tett erőfeszítéseket és a jövőbeni terveket. A helyszínen három gyergyói kiskertészt is díjaztak a megyei tanács 2012-ben indított Kiskertész programja keretében. A programban az idei évben 54 osztály csaknem ezer diákja kapott vetőmagcsomagot.

A megyei tanács elnöke a medvekérdést is napirendre tűzte a találkozón.

– Az ember és a nagyvadak együttélésének tekintetében sajnos nem kaptunk kielégítő választ, továbbra sem látszik, hogy a kormánynak bármi terve lenne a medvekérdés orvoslására. Arra kértük a minisztert, hogy más országokhoz hasonlóan a tárca finanszírozza a megelőzési tevékenységet a közös európai uniós agrárpolitikai forrásokból. Több hatáskört kellene biztosítani a megyéknek ezen a területen és a helyi termelők és kisgazdák támogatásában egyaránt. Ezekben a nehéz időkben minden eszközzel támogatni kell a kisvállalkozók mellett a kisgazdákat is, azzal, hogy a korlátozásokat úgy alakítjuk, hogy ne lehetetlenítsük el a tevékenységüket, ez az RMDSZ járványkezelési és gazdaságélénkítő programjában is prioritás – hangsúlyozta a megye elöljárója felhívva a miniszter figyelmét még az ellenőrző szervek szigorú eljárásaira, akik szerinte partnerek kellene hogy legyenek a helyi termékek értékesítésének megkönnyítésében.

A minisztert Maroshévízen, Bélboron és Zetelakán látogatást tett, ezt követően Borboly Csaba Facebook oldalán élőben számoltak be a tapasztalatokról és a jövőbeni tervekről:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/391864011936298

 

Csíkszereda, 2020. november 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774