Borboly Csaba: a fiataloknak kezükbe kell venniük sorsukat

Az EU soros elnökségi tagjával konzultált a Régiók Bizottságának raportőre

(0 Szavazat)27 megjelenítés

Brüsszelben folytatta az ifjúság témájában készülő jelentésének konzultációját Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága (RB) raportőreként. Október 13-án, kedden Philippe Ternes-nel, az Európai Unió luxemburgi soros elnökségének ifjúságpolitikai szakértőjével találkozott. 

A beszélgetésen szó volt a szavazói korhatár csökkentéséről, valamint a fiatalokat megszólító intézkedésekről, jólétüket szorgalmazó politikáról. Elhangzott, folynak az egyeztetések arról, hogy a korhatárcsökkentés lehetőségének megvizsgálása maradjon benne az Európai Tanács véleménytervezetében – Ternes a kérdéskör kapcsán jó példaként az ifjúság körében kiírt választási szimulációs programot említette. A felek egyetértettek abban, hogy a fiatalokat megszólító intézkedéseket egy platformon kellene egységesíteni, ami megkönnyítené a tájékoztatást. Egyre növekvő figyelmet kap a fiatalok jólétével kapcsolatos kérdéskör – a nagyvárosi életmód helyét átvenni látszó trend a vidéki, egészséges környezetű életmód –, ami egybecseng Hargita Megye Tanácsa Kisfalu programjával – mondta el Borboly Csaba. Az online vagy face to face megszólítás kérdésében elhangzott, hogy a közösségi médiának is van bizonyos hatékonysági határa, ugyanakkor vannak ügyek, amelyek esetében a személyes megszólítás sokkal hatékonyabb.
– A fiataloknak kezükbe kell venniük sorsukat, ezért is szorgalmazom jelentésem mentén is a szavazói korhatár tizenhat évre való csökkentését. Több aktivitásra van szükség részükről, a politikusoknak pedig meg kell tudniuk szólítani őket – jelentette ki az elöljáró.
A hazatérés és a politikai részvétel kell legyen az egyik fő ifjúságpolitikai cél, értettek egyet a felek. Borboly Csaba elmondta, megfontolandó a Hargita megyei ifjúsági stratégia elemeinek bevitele az uniós szabályozásba, ezért ismertetni fogja azt a konzultációi során. A megyeelnök megfogalmazta azt a kérését, hogy az EU-s finanszírozásban legyen minden keretprogramnak fiatalokat célzó alprogramja vagy intézkedése.
Mint korábban hírt adtunk róla, a jövő év elején szavaznak Borboly Csaba jelentésének végleges formájáról, előtte pedig az illetékes szakbizottságban tárgyalják. A megyeelnök RB-ben kifejtett tevékenységéről bővebb információt találnak a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2015. október 13.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774