Böjte Csaba munkáját ismertette Borboly Csaba Brüsszelben

Hargita Megye Tanácsa pályázataival évek óta támogatja a nappali központokat

(0 Szavazat)30 megjelenítés

A Hargita megyei gyermekvédelmi rendszert és Böjte Csaba ferences szerzetesnek a dévai Szent Ferenc Alapítvány keretében kifejtett munkáját is bemutatta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke március 14-én, hétfőn Brüsszelben, a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő fiatalok utógondozási programjairól szóló Youth Care Platform Accelerate to independence: 'After Care Guarantee'in Youth Care című konferencián. 

A megyeelnök előadásában kitért a Régiók Bizottságában (RB) idén februárban elfogadott ifjúságpolitikai jelentésére (erről szóló hírünk megtalálható itt: http://www.borbolycsaba.ro/hirek/a-kereszteny-ertekek-is-bekerultek-a-regiok-bizottsaga-velemenyebe/), amely többek között egy ifjúságpolitikai alapcsomag elkészítését javasolta az Európai Bizottságnak a fiatalok támogatására. Kiemelte a Hargita Megye Tanácsa gyermekvédelmi rendszert célzó pályázatát, amely – az országban talán egyedülálló módon – olyan civilszervezeteknek szól, amelyek veszélyhelyzetben lévő  gyermekek és fiatalok jogainak védelme és érvényesítése  területén tevékenykednek a megyében. Vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni többek között a gyermekvédelmi rendszerben lévő gyermekek és fiatalok, illetve a gyermekvédelmi rendszerből kikerült, veszélyhelyzetben lévő fiatalok számára, továbbá az önálló életre való felkészítést célzó tevékenységek szervezésére olyan területeken, mint az egyéni fejlődés, a társadalmi és szakmai beilleszkedés, munkahely keresése és megtartása. Az elmúlt években a megyei tanács pályázatán számos támogatást nyert a Szent Ferenc Alapítvány a nappali központjai számára, a Domus Alapítvány is jelentős összegre pályázott, sikerrel, a rendszerből kikerülő fiatalok támogatására, továbbá a megyei gyermekvédelmi rendszerben nevelkedőknek, köztük a fogyatékkal élőknek, civilszervezetek is segítettek a pályázatoknak köszönhetően, mint a Napsugár az Esőben és a Csibész alapítvány vagy az AutHelp Egyesület, de nem hagyhatók ki a felsorolásból a Gyulafehérvári Caritas programjai sem. Az elmúlt esztendőkben az ezekre szánt évi keretösszeg közel 300 ezer lej.

Az ifjúság prioritás a megyei tanács számára, stratégia is készült az ezzel kapcsolatos problémák kezelésére, a dokumentumot jó gyakorlatként említi az RB fent említett jelentése. Utóbbi intézkedéseket sürget a marginalizáció és a leszakadás ellen, mondta el Borboly Csaba.

– A Régiók Bizottságában elfogadott jelentésemnek máris látszik a hatása: érdeklődnek iránta, amint azt az erre a konferenciára szóló meghívásom is mutatja. Külön örvendek annak, hogy ezáltal lehetőségem nyílt beszélni Böjte atya tevékenységéről, aki egész Európa számára példaértékű munkát végez – nyilatkozta a rendezvény után Borboly Csaba.

A megyei tanács gyermekvédelmis pályázatainak határideje április 5., 11 óra (http://palyazatok.hargitamegye.ro/).

Böjte Csaba munkáját a Hargita megyei kormányzati intézmények vezetői is megismerhették, az alapítványvezető ferences szerzetes ugyanis Borboly Csaba meghívására részt vett a prefektusi kollégium február 29-i ülésén. Akkor közösen arra kérték az illetékes szerveket, hogy az alapítvány családi típusú házaiban, amelyekben hátrányos helyzetű gyermekek nevelkednek, jóindulattal viszonyuljanak az ellenőrzések során, hiszen a legfontosabb a gyermekek védelme. (http://www.borbolycsaba.ro/hirek/hagyjak-dolgozni-bojte-csabat/)

Csíkszereda, 2016. március 14.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774