Biztosítsák a román nyelv sajátos tanítását a magyar anyanyelvű diákoknak!

(0 Szavazat)50 megjelenítés

A nép ügyvédjéhez fordult Hargita Megye Tanácsa, ugyanis az eddigi oktatáspolitika nem vette figyelembe a törvény adta lehetőségeket és a kisebbség speciális nyelvi igényeit, és nem biztosította, hogy a magyar ajkú diákok a többségi nyelvet második nyelvként (nem anyanyelvként) tanulhassák.

Ezért a Hargita megyeiek beadványban kérték a nép ügyvédjét, hogy a kisebbség jogainak figyelembe vételével történjen a román nyelv oktatása és számonkérése, új programok/tantervek/tankönyvek alapján az előķészítő osztálytól a XII. osztályig.

Figyelembe véve, hogy a szaktárca ütemterve szerint csak 2021 után lesz biztosítva minden szinten a román nyelv sajátos tanterv szerinti oktatása a magyar tannyelvű iskolákban tanulóknak, fontosnak tartják a differenciált érettségi vizsgák mielőbbi bevezetését azért, hogy a magyar ajkú diákok számonkérése ne anyanyelvi szinten történjen román nyelv és irodalomból, ezáltal pedig jobb eredményeket érhessenek el az országos felmérőkön és az érettségi vizsgákon.

A nép ügyvédje válaszlevelében arról tájékoztatta a megyei tanácsot, hogy kérte az oktatási minisztériumot, közölje a kisebbségi oktatásban biztosított feltételeket, és mielőbb biztosítsa a kisebbségek számára a román nyelv speciális tanterv szerinti, speciális tankönyvekből való oktatását. A nép ügyvédje arról is tájékoztatott, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács 2000 lejjel megbírságolta az oktatási minisztériumot, amiért nem biztosította a magyar tannyelvű iskolákban a román nyelv és irodalom speciális tanterv és tankönyvek alapján történő oktatását.

– Kérjük az oktatási minisztériumtól, hogy biztosítsák a magyar ajkú diákoknak, hogy a román nyelvet sajátos tanterv szerint, méltányos feltételek között tanulhassák, és sajátos szempontok szerinti vizsgáztatásuk előkészítése a kellő szakmaiság  biztosításával és hatékonyságával történjen, akárcsak a többségi tanintézetekben. Ez az RMDSZ, de az RMPSZ álláspontja is. Ebben az ügyben nem lépett hatékonyan az oktatási minisztérium, ezért fordult a megyei tanács az nép ügyvédjéhez. Elfogadhatatlan, hogy a VII. osztályosoknak még nincs tankönyvük román nyelvből, illetve hogy a sajátos tanterveket úgy vezették be, hogy azt nem előzte meg semmi fajta szakmai pedagógusi továbbképzés vagy átképzés. Továbbá aggasztónak, méltánytalannak és hátrányosan megkülönböztetőnek tartjuk azt, hogy a mai napig egyetlen tételmintát sem dolgozott ki az oktatási tárca a jelenleg VII.-es tanulók próbavizsgára, majd képességvizsgára való felkészülésére – mondta el Ferencz Salamon Alpár tanintézetvezető, a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke.

Tekintettel arra, hogy térségünkben a román nyelv oktatása, és főleg a diákok eredményei, az egyik legkényesebb kérdés mind a mai napig, Hargita Megye Tanácsa prioritásként kezeli a kisebbségi oktatás kérdését, és már többször kérték a diszkriminatív helyzet megoldását:

https://hargitamegye.ro/hargita-megye/romannyelv-oktatas.html

Borboly Csaba és Ferencz Salamon Alpár a Hargita Stúdiónak adott interjúja alább tekinthető meg:

https://www.facebook.com/HargitaStudio/videos/821876311548415/

 

Csíkszereda, 2019. október 21.


[ Románnyelv-oktatás ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774