Biztosítani kell a helyi szimbólumok és a kisebbségek nyelvének használatát

A csíkszeredai megyeházán ülésezett a prefektusi kollégium

(0 Szavazat)32 megjelenítés

A Hargita megyei prefektusi kollégium január 29-i ülésén, ahol Andrei Jean Adrian prefektus bemutatta az általa vezetett intézmény 2017-es tevékenységi beszámolóját, jelen volt a Belügyminisztérium államtitkára és a rendőrség országos főbiztosa, Mihai Dan Chirică is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke megemlített többek között a kalákaprogramban elért eredményeket, amelynek köszönhetően Hargita megye a negyedik országos szinten a tanintézetek mosdóval való ellátottsága tekintetében. A megyei tanács kezdeményezésére létrejött kalákaprogramhoz csatlakozott a prefektúra és alárendelt intézményei. A Területi Közrendi Hatósággal (ATOP) is jó az együttműködés, és azt szeretnék, hogy az önkormányzatok találjanak megoldást az önkéntes rendfenntartó csapatok támogatására ugyanúgy, ahogy támogatják az önkéntes tűzoltók alakulatait. Itt azokról a csapatokról van szó, akik önkéntesen éjszakánként járőröznek a megye településein a rendfenntartás és a lakosság biztonsága érdekében. A megyeelnök az államtitkárnak is szóba hozta a mezőgazdasági gépek problémáját is, amelyek a közutakat használják ott, ahol nincs kialakítva az elkerülő út, és akadályozzák a forgalmat. Az államtitkár azt mondta, erre a problémára a rendőrséggel közösen keresnek megoldást. Segíteni kell a prefektúra alárendeltségébe tartozó hivatalt, ahol a gépkocsik bejegyzését és a jogosítványok cseréjét végzik a nagy mennyiségű munka miatt, illetve a sofőrvizsgák előjegyzésének hosszúra nyúlása anyagilag hátrányosan érinti a lakosságot, ennek rövidítésére is kellene megoldást találni. Borboly Csaba ez esetben azt javasolta, találjanak megoldást a munkahelyek bővítésére, hogy egy-két személyt tudjanak alkalmazni a munka optimizálása érdekében. 

Hargita megye lakosságának nagyrésze magyar anyanyelvű. Figyelembe véve ezt a szempontot, és az új kormányprogramot, amely magába foglalja a közösségek szimbólumainak használatát, Borboly Csaba úgy nyilatkozott: „reméljük, hogy tiszteletben tartják a törvényes előírásokat a helyi szimbólumok használatára vonatkozóan, azokat a jogokat, amelyeket előír az ország alkotmánya és magába foglal az új kormányprogram. Ha a másik negyven megyének joga van használni szimbólumait, nem értem, hogy ezt miért ne tehetnénk meg Hargita megyében.” A megyei tanács elnöke hozzátette, az új kormányprogram cselekvési irányvonalai szerint intézkedéseket fognak hozni a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának gyakorlatba ültetésére. „Úgy véljük, a charta előírásait a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozóan nemcsak a helyi önkormányzatok, hanem más intézmények is be kell tartsák”, összegezte Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2018. január 29.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774