Biokulturális régiók, mint a fenntartható fejlődés alapkövei

Új témakört javasolt Borboly Csaba az ENVE szakbizottsági ülésén

(0 Szavazat)21 megjelenítés

A biokulturális régiók koncepciójának a bevezetését javasolta az európai uniós politikákba Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának (RB) tagja január 28-án a RB környezetvédelmi, éghajlatváltozási és energiaügyi (ENVE) szakbizottságának ülésén Brüsszelben a Biológiai Sokféleség Egyezmény megvitatásának kapcsán. Ebben a témakörben a megyeelnök együtt dolgozik Hargita Megye Tanácsának tájgazdálkodási munkacsoportjával, kiemelten a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Biológia és geológia karának munkatársaival. 

A javaslat angol nyelvű teljes szövege az alábbi linken tanulmányozható:

https://www.facebook.com/CsBorboly/posts/2173174419679055

A javaslat értelmében a biokulturális régiók témakörének bevezetésével összekapcsolhatóvá válnak a különféle európai uniós stratégiák a Biológiai Sokféleség Egyezménnyel. A kulturális identitás és a biológiai sokféleség nemcsak Székelyföldön, Romániában, hanem Európa és a világ számos régiójában szorosan összekapcsolódik. Az ember-természet koevolúciójának, a gazdag hagyományos gazdálkodási, illetve tudásformáknak köszönhetően a magas természeti érték, a biológiai sokféleség kulcsszerepet játszik a fenntartható vidékfejlesztésben. Ezért ezeknek a régióknak biokulturális régiókként való meghatározása és kezelése a fenntartható fejlődés elengedhetetlen eszközét jelentheti, gazdasági fejlődést, a biodiverzitás és a kulturális értékek közös megőrzését eredményezve, hangsúlyozta Borboly Csaba a javaslatban.

Annak ellenére, hogy nemzetközi szinten egyre nagyobb mennyiségű és előremutató tudásanyag áll rendelkezésre a biokulturális régiók témakörében, mégis a magasabb szintű döntéshozatalban ez a koncepció nem jelenik meg.

– Bízom abban, hogy Hargita megye, Székelyföld gazdag kulturális és természeti értékeinek köszönhetően egy olyan fenntartható vidékfejlesztési központtá tud válni, amely értékeink megőrzése mellett hozzájárul a térség lakosainak megélhetéséhez, és amelyre minden székelyföldi lakos büszke lehet. Erre hívjuk fel az Európai Unió intézményeinek figyelmét is, hiszen uniós támogatásokkal településeink is fejlődhettek, utak, csatornahálózatok épültek, a közösség gyarapodott. Hallatnunk kell a hangunkat és kifejezni az igényünket az Európai Unió támogatására számos területen, közösségünk védelmében ki kell állnunk, ezért fontos, hogy jelen legyünk az Európai Unió intézményeiben – nyilatkozta a javaslat kapcsán Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsa tájgazdálkodási munkacsoportjáról és a témáról bővebben az alábbi linken olvashatnak:

https://hargitamegye.ro/tajgazdalkodas.html

A konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítése az uniós természetvédelmi irányelveknek megfelelően témakörben Borboly Csaba korábbi jelentései és raportőri tevékenysége az alábbi linken tanulmányozható:

https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről bővebben az alábbi linken olvashatnak:

https://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

Csíkszereda, 2019. január 28.


[ Nemzetközi hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774