Biciklivel a Varságból a Medve-tóhoz

(0 Szavazat)53 megjelenítés

Biciklisek, turisták, vendéglátásban érdekelt személyek véleményét várja a Sóvidék Kistérségi Egyesület a Sóvidék-Hegyalja térségét érintő biciklis úthálózat megvalósíthatóságának előtanulmánya elkészítése érdekébe.
„Az a célunk, hogy olyan turisztikai beruházások valósuljanak meg térségünkben, amely révén nőni fog a térségünkben eltöltött vendégéjszakák száma.

Ehhez attraktív programokat kell ajánljunk, megcélozva az aktív életmódot kedvelőket is, kiszélesítve ezáltal a térségük által megcélozható turistacsoportokat. Ennek első fázisa, hogy megvizsgáljuk, miként alakíthatunk ki egy térségi bicikliút hálózatot, amely megfelel egyrészt az uniós gyakorlatnak, másrészt összeköti a térségünk látnivalóit, és harmadrészt, be tudja kapcsolni a szomszédos térségeket is, gondolok itt elsősorban Gyergyó térségére, Keresztúr térségére valamint a Hargita-hegységre, továbbá a Maros megyébe átnyúló Kis-Küküllő mentére” - tájékoztatott céljaikról Bokor Sándor, Parajd polgármestere, a Sóvidék Kistérségi Egyesület elnöke.

A közzétett feladatfüzettel kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat december 17-ig várják, majd ezek figyelembevételével fogják az előtanulmány elkészítőjét szerződtetni. Bokor Sándor elmondása szerint, céljuk hogy márciusban már kész legyen az első munkaanyag, amelynek kidolgozásába szintén be akarják vonni az érdekelt feleket, így a dokumentum véglegesítését széles körű konzultáció fogja megelőzni.

„Gratulálok Parajd, Korond, Farkaslaka, Szováta, Oroszhegy, Zetelaka, Székelyvarság, és Fenyéd polgármestereinek ezért a kezdeményezésért” - nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke, hozzátéve: „Hargita Megye Tanácsa partner lesz ebben a kezdeményezésbe, bízom benne, hogy társulni fognak a helyi közbirtokosságok s vendéglátó egységek is. Kiemelten fontos, hogy olyan beruházásokat eszközöljünk, amelyek hozzáadott értéket teremtenek, és közvetlen vagy közvetett módon hozzájárulnak a munkahelyteremtéshez, az életminőség javulásához. Az külön említésre érdemes, hogy a kezdeményezők első perctől bevonják az érdekelt feleket, mert így megjeleníthetőek a valós lakossági igények is. Nyilván nem egy kis léptékű, de megvalósítható beruházásról beszélünk, ezért fontos a megvalósíthatósági előtanulmány, de bízom benne, hogy készül egy jó terv és a 2021-2027-es programozási időszakban tudunk majd közösen uniós vagy hazai fejlesztési pénzalapokat lehívni a beruházás finanszírozására.

Fülöp László Zsolt, Szováta polgármestere meglátása, hogy a Sóvidék-Hegyalja kerékpárút-hálózat kiépítése óriási előrelépést jelentene úgy a környék lakosainak egészséges életmódra és a környezetbarát közlekedésre való ösztönzésében, mint a turisztikai programkínálat fejlesztése terén. „Sóvidék egyedi és festői környezetében tekerni, a jellegzetes látnivalóknál megpihenni, majd tovább gurulni, egyaránt izgalmas és kellemes időtöltés lehet kortól függetlenül. Mindemellett pedig ez a projekt szorosabb kapcsolatot teremtene a környék települései között, összekötné a turisztikai egységeket és együttműködést teremtene, hiszen közösen szervezhetünk  túrákat, illetve egyéb programokat úgy családoknak, mint az izgalmat kereső terepbicikliseknek. részére.”

Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere a térség lakosainak részvételére hívta fel a figyelmet: „Ez egy olyan kezdeményezés ami elengedhetetlen napjainkban és itt nem csak a turizmusra való hatására gondolok, hanem a helyi lakók, családok igényeit  tudja elsősorban kielégíteni. Persze jól megszervezve nagyon jó és sokoldalú szolgáltatássá tud válni turisztikai szempontból is. Ezért nagyon fontos egy széleskörű konzultáció, és fontosnak tartom Sóvidék-Hegyalja kistérséghez tartozó falvak lakói aktívan vegyenek részt ezeknek az útvonalaknak a megtervezésében, megosztva velünk ötleteiket, meglátásaikat.”

A megvalósíthatósági előtanulmány tervezett feladatfüzete elérhető az alábbi linken: https://goo.gl/Bxg7qW.

A véleményeket, javaslatokat a sovidek.kiregio@gmail.com email címre várják 2018. december 17-ig.

Csíkszereda, 2018. december 10.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774