Bicikliutat építenének Székelyudvarhely és Székelykeresztúr között

Európai uniós pályázatból vagy akár önerőből is megvalósítanák

(0 Szavazat)79 megjelenítés

Kerékpárút kialakítását tervezik a Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti 137-es számú megyeiút-szakasz mentén. Hargita Megye Tanácsa európai uniós pályázatból szeretné felújítani az utat, és ezzel együtt épülne meg a bicikliút – ha nem nyer a pályázat, akkor önerőből, a jövő évi költségvetésből valósítanák meg.

Mindezt a kerékpárosokkal vitatta meg Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Incze Csongor megyei tanácsos, Sándor József Felsőboldogfalva polgármestere és Gálfi Árpád Székelyudvarhely polgármestere kedden, március 28-án Felsőboldogfalva határában. Elhangzott a megyei tanács illetékese részéről, hogy a helységekben jó a helyzet a bicikliút potenciális területének tulajdonviszonyát illetően, és egy méter széles kerékpárútnak, valamint 75 centiméter széles járdának is jutna hely. A helységeken kívüli szakaszokon kell még ellenőrizni a jogviszonyokat, ebben a helyi önkormányzatok segítségére is számítanak. A tervek most készülnek, amint a megbízott cég elkészül az első változattal, konzultálnak róla az érintett települések lakóival.

Az iskolába kerékpározni kívánó gyermekeknek különösen fontos kezdeményezésről van szó, mondta el Borboly Csaba, amit az is bizonyít, hogy a beszélgetésre sok biciklis gyermekek is odagyűltek, ráadásul a két város, Székelyudvarhely és Székelykeresztúr között nemcsak a tanulók, hanem a munkába járó felnőttek számára is, ezért Hargita Megye Tanácsa teljes mellszélességgel az ügy mellé áll.

A megyei tanács elnöke korábban a konzultációs csoportjában kérte ki a lakosok véleményét a bicikliutak kapcsán, amelyre konkrét javaslatként érkezett a Székelyudvarhely és Felsőboldogfalva között kialakítandó sáv. Ezt követően hívta el a megyeelnök az érdekelteket egy közös terepszemlére. A helyiek elbeszélése szerint sok kerékpáros közlekedik a két település között, és valós igényre lenne válasz az elképzelés. Incze Csongor megyei tanácsos szerint hiánypótló lenne a bicikliút Udvarhelytől Felsőboldogfalváig, mivel a két település között jelenleg nincs tömegközlekedés. A két polgármester részéről pozitív a hozzáállás, így hamarosan a megyei tanáccsal közösen elkezdődnek a további egyeztetések a tervek elkészítéséhez. Mint elhangzott, a jelenlegi megyei utak mentén nincs mindenütt  lehetőség kerékpársávok kialakítására. A megyeelnök ezzel kapcsolatban jelezte, hogy meg kell vizsgálni, hol mutatkozik igény biciklisávok kialakítására, és ezt hol engedik meg a terepviszonyok vagy a megyei utak szélessége.

A fenti elképzelések megvalósításához magyarországi tapasztalatokból is merít Hargita Megye Tanácsa: http://hargitamegye.ro/hirek/osszekotnek-kerekparutakkal-a-hargita-megyei-telepuleseket.html

Csíkszereda, 2017. március 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774