Beszéljünk nyíltan az úzvölgyi helyzetről!

A dormánfalviak által tervezett avatási ünnepség elhalasztását kérik

(0 Szavazat)53 megjelenítés

            A munkaszüneti nap ellenére nagyon sokan részt vettek a Hargita Megye Tanácsa elnöke által a közösségi médiában, az úzvölgyi helyzet megbeszélése érdekében szervezett megbeszélésen, május elsején, Csíkszentmártonban.

(https://www.facebook.com/events/431362464264246/)

Korodi Attila képviselő, a megyei tanács RMDSZ-es frakciójának tagjai, Gergely András, Csíkszentmárton és György József, Csíkszentgyörgy polgármesterei mellett sok érdeklődő jelent meg úgy Hargita megyéből, mint Kovászna megyéből.

            Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ismertette a két vitás helyzetet, a dormánfalviak által épített keresztek, illetve a határvitát a két megye között.

-         Elsősorban arra kérek mindenkit, hogy ezt a helyzetet ne használja feszültségkeltésre, bűnbak keresésére. Ne kapjunk a lehetőségen, hogy hibást keressünk és ostorozzuk, akit úgy gondolunk, hogy hibásnak kiálthatunk ki. Ugyanakkor javasolom, hogy mindenki – akár magánszemélyként is – forduljon a hivatalos szervekhez, hiszen egy törvénytelenséggel állunk szemben. Számvevőszékhez, Építkezési Felügyelethez, a Bákó Megyei Prefektusi Hivatalhoz, illetve a Bákó megyei rendőrséghez bárki tehet le panaszt kegyeletsértés okán, illetve a temető esetében közpénz jogszerűtlen vagy felelőtlen felhasználásának gyanújával.

- Látszik, hogy nagy érdeklődés övezi a témát, képesek az emberek kimozdulni, megmozdulni érte, április 30-án este indítottuk az eseményt, és május 1-jén komoly létszámmal ott voltunk Szentmártonban. Azt láttam, hogy mindenki gondolkodott, a civilek nagyon jó ötletekkel jöttek, mi pedig próbáltuk a törvényes keretet ismertetni, ami között lehet mozogni. Nagyon nagy dolognak tartom, hogy az embereket ennyire érdekli ez a téma, nem fásultak, nem igaz, hogy nem érdekli őket a közélet, hanem igenis törődnek a szülőföldjükkel! – mondta Becze István megyei tanácsos.

- Érezzük, hogy van egy nagy elvárás felénk, politikusok felé, de jó tudni, hogy van mögöttünk egy civil - most már mondhatom így - mozgalom, amely képes bármire – tette hozzá.

Borboly Csaba elmondta, levélben fogja kérni a Bákó megyei Prefektusi Hivatalt, valamint Dormánfalva önkormányzatát, hogy a május 17-re tervezett ünnepséget halasszák el mindaddig, amíg nem tisztázódik a helyzet. Amennyiben mégis megtartják, a Hargita megyeiek szervezetten vesznek részt az eseményen, a békés együttélés jegyében.

A határvita kérdésében a tanácselnök mindenki segítségére számít, Hargita Megye Tanácsa évekkel ezelőtt megpróbálta rendezni ezt a kérdést, de a Hargita Megyei Prefektusi Hivatalnál elakadt az ügy. Most újra kezdeményezték – a csíkszentmártoni önkormányzattal – ennek újrafelvételét, ehhez azonban mind a Hargita megyei, mind a Bákó megyei prefektusi hivatalnak ki kell neveznie tagokat a bizottságba, amely a helyszínen végzi majd a munkát és elkészíti a jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyvet később a közigazgatási bíróságon támadhatja meg az, aki nem fogadja el a megjelölt határt. A két település – Dormánfalva és Csíkszentmárton – határa egyben a két megye határa is.

Hargita Megye Tanácsának elnöke ugyanakkor kéri, akinek birtokában olyan iratok vannak, melyek segíthetik ezt a – később akár bírósági úton is zajló – ügyet, juttassák el azt számára.

A jelenlevők egyetértettek, hogy nem elég közösségi médiában „szájkaratézni” és várni a megoldást a politikusoktól. A civilek együttműködésére is szükség van, azaz úgymond „házi feladatba” megfolgalmazódott: 1. a panasztevés illetékes hatóságoknál a temetőben történt építkezés kapcsán, 2. amennyiben nem sikerül elhalasztást eszközölni a tüntetésen, a Hargita megyeiek békés szándékkal vesznek részt rajta, 3. iratokkal, dokumentumokkal segítik a megyei tanács munkáját.

A határvita kapcsán a civilek iratokkal, dokumentumokkal segítik Hargita Megye Tanácsának munkáját és a Hargita Megyei Prefektusi Hivatalt közösen biztatják a civilek és Hargita Megye Tanácsa, hogy lépjen a közös bizottság létrehozásában.

A jelenlevők egyetértettek abban is, hogy provokációra nincs szükség, a békés megoldás jelenthet megoldást mindenki számára. Megfogalmazódott az is, hogy fontos a román sajtó objektív tájékoztatása is, hiszen az lehet az uszítás megelőzésének egyik legjobb módszere.

Csíkszereda, 2019. május 2.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774