Beruházás a megye lakossága érdekében

A turizmus fejlesztése és a lakosság igénye prioritás

(0 Szavazat)33 megjelenítés

Annak érdekében, hogy megoldást találjanak a Parajd és Székelyudvarhely közötti elektromos távvezeték feszültségnövelésére június 27-én, szerdán megbeszélésre hívták az érintett feleket a megyeházára.
A megbeszélésén részt vett Antal Imre, az Electrica Rt. Hargita megyei kirendeltségének igazgatója, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond alelnök, valamint az érintett települések polgármesterei és a bucsini sípályák tulajdonosai.

Évekkel ezelőtt a Kisfalu programból indult el a kezdeményezés, továbbá a Hargita Sírégió tagjai a bucsini sípályák, és onnan kezdődött el a közös gondolkodás, hogy a turizmus fejlesztése érdekében szükség lenne arra, hogy az ott található három sípálya és a turisztikai szolgáltatók nyerjenek villamos ellátást, hisz jelen pillanatban saját generátorral állítják elő. A Kisfalu elnevezésű keretprogramunk célja többek között a megye több mint száz kistelepülésén fejleszteni az elektromos és vízhálózatot – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A megbeszélés kapcsán úgy nyilatkozott: a kezdeményezés beérett, van akarat és hozzáállás az Electrica részéről, ezért köszönetét fejezte ki Antal Imrének, az Electrica Rt. megyei vezetőjének.

– Közös érdekünk, hogy Parajd turisztikai fejlesztése és a Bucsin fenntartható fejlesztése váljon valóra. A villamossági rendszeren Korondon és Farkaslakán komoly hiányok vannak, amit közös erőfeszítéssel lehet orvosolni – fűzte hozzá Borboly Csaba.

Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere a megbeszélésén szóvá tette, hogy a hozzá tartozó településeken olyan ingadozó az elektromos áram, hogy több háztartásban évente kell mosógépet cserélni.

Jelen pillanatban fejlesztés nélkül újabb rácsatlakozási kérések esetén nem tudja biztosítani a szolgáltató a biztonságos energia ellátást az eddigi fogyasztóknak sem. Az építési engedély kiadásához szükséges a beruházással ideiglenesen illetve állandóan elfoglalt területek tulajdonosainak beleegyezése, míg a közterületek esetén tanácshatározatok.  A vállalat csak az önkormányzatok segítségével tudja ezen aktákat beszerezni. Ez ügyben teljes együttműködésünkről biztosítottuk a céget, hogy erre a fontos fejlesztésre mihamarabb sor kerülhessen – fogalmazott a megyeelnök.

Ahogy lenni szokott, ez esetben sem a pénzzel van a baj, hanem a bürokratikus tényezőkkel. Ha a bürokratikus akadályok elhárulnak, Antal Imre megítélése szerint 70 nap elegendő a munkálat kivitelezésére.

– Nem a munkálattal van a baj, hanem az idővel, amíg odáig érünk, hogy minden hivatal teljes nyitottsággal kezelje az ügyet, és senki se bújjon el aláírások, pecsétek mögé – summázta Borboly Csaba elnök.

 

Csíkszereda, 2018. június 27.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774