Benépesült a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József templom

Templombúcsú a felszenteléskor

(0 Szavazat)84 megjelenítés

Búcsúünnepén, május elsején, vasárnap délután Tamás József püspök szentelte fel Gyergyószentmiklóson, a felszegi településrészen a 2013-ban elkezdett Munkás Szent József templomot. A felépült templom szép példája a közösségi összefogásnak, hisz ezernél több gyergyószentmiklósi család, a helyi és a megyei tanács, valamint a magyar kormány egyaránt jelentős összeggel támogatta.

A jeles ünnepen részt vett Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára, Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke és Barti Tihamér a megyei tanács gyergyószéki alelnöke is.

Köszöntőjében Borboly Csaba megyeelnök példaképként állította a jelenlévők elé a templom védőszentjét:

– A ma felszentelt templom védőszentje példakép lehet számunkra! Hisz Szent József volt az, aki biztosította a szent család anyagi hátterét, egyszerű ács volt, kétkezi munkájával kereste meg a mindennapi betevőt. Ha úgy tetszik, azt is mondhatom, hogy szakmunkás! Éppen ezért példakép ő nemcsak a munkásembereknek, hanem fiataljainknak, akik most gondolkoznak a pályaválasztáson, továbbtanuláson. Szent József példája legyen előttünk, aki a család anyagi hátterét csendes munkával biztosította – fogalmazott a megyei tanács elnöke.

Ugyanakkor arra is emlékeztette a hallgatóságot, hogy nagy püspökünk Márton Áron, akinek idén Emlékévét ünnepeljük, 90 évvel ezelőtt 1925. július elsejétől kezdődően1927-ig itt teljesített kápláni szolgálatot Gyergyószentmiklóson.

– A templom a közösség megtartó ereje. Adjuk vissza a kétkezi munka becsületét, tegyük élhetővé szülőföldünköt, hogy fiataljaink ne kényszerüljenek arra, hogy idegenbe kelljen munkát vállaljanak. Legyen ez a tér, a csendes ima, a megtartó hit, a boldogító igen, és a remény kiapadhatatlan forrása. Kívánom, hogy vasárnapról-vasárnapra teljen meg élettel! – zárta köszöntőjét Borboly Csaba.

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke a templomszenteléssel kapcsolatosan örömének adott hangot, hogy a megyei testület több mint 560 000 lejjel járult hozzá a templom megépítéséhez. Ebből az összegből, 100 000 lejt az április 25-i Bögöz községben megtartott rendes havi ülésén szavazott meg a testület, ezt a pénzt az iskolaépület plébániává alakítására fordítják.

Csíkszereda, 2016. május 2.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774