Bemutatták Cseke Gábor Sorsok című könyvét

Árvák, orvosok és székelyföldi művészek történetei

(0 Szavazat)50 megjelenítés

Megjelent Cseke Gábor Sorsok című könyve a Hargita Népe Kiadónál, a kötet árvák, orvosok és székelyföldi művészek történeteit tartalmazza. A könyvet március 17-én mutatták be a Megyeháza Galériájában. A rendezvényen Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője köszöntötte a jelenlévőket, beszélt Hargita Megye Tanácsa és a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének együttműködéséről, ennek eredményeként jött létre a Magyar Sajtó Napja, amelynek keretében szervezték meg Cseke Gábor könyvének bemutatóját is.

Tókos-Bethleni Pál a Hargita Népe Kiadó vezetője a kiadó tevékenységét ismertette, elmondta, nem könnyű feladat egy olyan rangidős napilap megjelenését biztosítani, mint a Hargita Népe, amely a megye értékeit képviseli, emellett vannak havonta megjelenő kiadványaik is, mint a Székely Konyha és a Székely Gazda. Továbbá könyvekkel is jelentkezik a kiadó, mint Cseke Gábor kötete.

A művet Ady András, a maszol publicistája méltatta, aki  nemcsak tiszteli a szerzőt, de mentorként is tekint rá, merengő, néha önmagát is kifigurázó íróként jellemezte Cseke Gábort. Az újságíró a szerzővel való megismerkedését részletezte, első alkalommal egy képpel kapcsolatban kapott tanácsot tőle: vigyázat a címadással, mert ha rossz a cím, de jó a kép vagy fordítva, akkor félrevezeti az olvasót, mondta neki korábban Cseke Gábor. Ady András szerint a könyv szerzője mindent felskiccel, aztán elengedi az olvasót, hogy korábbi tapasztalatait felhasználva értelmezze az írást. Továbbá elmondta, úgy véli óriási előnye a könyvnek, hogy van eleje és vége, minden fejezet egy kérdéses csattanóval végződik.

Cseke Gábor kifejtette, az írások egy része olvasható már az interneten, nem volt célja megírni a könyvet szinte magától állt össze. Műfajilag olvasónaplónak nevezte, amely a 19. század végén lett divatos és abból táplálkozik, amit mások alkotnak. A könyv szerint, akik árvaházban nevelkedtek soha nem tudnak szabadulni a múltjuktól, folyamatosan attól félnek, hogy elveszítenek valakit, és újra egyedül maradnak. A orvosi szakmát pedig felelősséget követelő szakmaként mutatja be, az orvosoknak minden nap olyan gondolatokkal kell megküzdeniük, amely a pokolra juttatja őket. A kötetet a Hargita Népe munkatársai szerkesztették, a borítót pedig Ádám Gyula tervezte.

Csíkszereda, 2017. március 19.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774