Bemutatták az Európai Unió Közös Agrárpolitikáját és a támogatási lehetőségeket

Életminőségünk egyik meghatározója az egészséges táplálék

(0 Szavazat)72 megjelenítés

A csíki térség gazdáinak mutatták be az Európai Unió Közös Agrárpolitikáját és ismertették a támogatási lehetőségeket az európai uniós Kapacitásfejlesztés a vidéki térségekben a fenntartható mezőgazdasági fejlődésért elnevezésű projekt keretében. A szakmai szemináriumot a csíkszeredai megyeházán tartották hétfőn, február 6-án. 

A résztvevőket köszöntötte és együttműködésre biztatta Sebestyén Csaba parlamenti képviselő és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Sebestyén Csaba azt mondta, támogatni kell a családi vállalkozásokat, amelyek egészséges élelmiszert hoznak létre úgy, hogy közben nem károsítják a környezetet, illetve szociális problémákat is megoldanak. Ezért ez a multifunkcionális mezőgazdaság a közjót szolgálja, fogalmazott, mégsem nyújt kellő támogatást ezeknek a kormány. Hozzátette: azt kell kiharcolni, hogy az egész társadalom és az országvezetés is figyeljen oda a gazdákra, hogy ne üresedjen ki a vidék.

Borboly Csaba arra kérte az önkormányzatokat, növeljék a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének fizetendő tagdíjat, hogy finanszírozni tudják a már bejáratott programokat. Erre azért van szükség, mert a Hargita Megyei Agrárkamarát beolvasztották a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságba. Emiatt az is kérdés, hogy mely szervezetek – vidékfejlesztési egyesület, kistérségi társulások stb. – veszik át az agrárkamara programjait, erre egy konzultációt is meghirdetnek, mondta a megyeelnök. A Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány pedig lehetőséget tud biztosítani a fiatal gazdáknak, sorolta a lehetséges megoldásokat Borboly Csaba. Továbbá azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy hangsúlyt kell fektetni a célszerűségi tanulmányokra, például a kis vágóhidakra vagy tangazdaságokra vonatkozóan, mert ezek nyereségesen tudnak működni. A megyeelnök az ötletek megfogalmazására biztatta a gazdákat, hiszen mint hangsúlyozta: együtt meg tudják keresni a legjobb megoldásokat.

A Kapacitásfejlesztés a vidéki térségekben a fenntartható mezőgazdasági fejlesztésért című projektet és az Európai Unió Közös Agrárpolitikáját (KAP) Cilip Árpád projektmenedzser, a megyei tanács munkatársa mutatta be. Mint elhangzott, a KAP atyja a holland gazdálkodó és politikus, Sicco Mansholt. Az alapelv, hogy a jószágok természetes környezetben való nevelésével állíthatók elő egészséges élelmiszerek. A KAP első generációja lehetővé tette a minőségi vetőmagok beszerzését, a második generációja már odafigyelt a természet védelmére. A harmadik generációnak, amely ma is tevékenykedik, nehéz feladata van, hisz egyszerre termelő, vidéki gondnok és vállalkozó. Hargita Megye Tanácsa és az Európai Bizottság közös projektje segíti annak megvalósulását, hogy a fiataloknak vonzó legyen a mezőgazdaság, a vállalkozás, ennek érdekében képzésekkel, szakmai tapasztalatcserékkel támogatják őket. Továbbá segíti a kistermelőket – akik uniós szinten a gazdák egyharmadát teszik ki – az adminisztrációs és kifizetési eljárások egyszerűsítésében, ismertette Cilip Árpád.

A Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóságtól Püsök László az élelmiszer-termelés és -feldolgozás engedélyeztetésének EU-s követelményeiről tartott előadást. Szőcs József a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség részéről az állatállomány, illetve területalapú EU-s támogatásokat mutatta be, a vidékfejlesztési pályázatok lehetőségeit és buktatóit pedig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság képviseletében Nagy Dezső ismertette.

Az egészséges élelmiszer-termelés elveiről és főbb módszereiről Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője tartott előadást. Felvázolta a helyes táplálkozás piramisát, amelynek a legalsó fokán a gabonafélék vannak, második fokán a zöldségek és a gyümölcsök, következő fokán a tejtermékek és a húsok, legfelső fokán pedig a zsírok, olajok, édességek. A helyes táplálkozás javítja a közérzetet és lassítja az öregedést. Minőségi élelmiszerhez saját termelésből juthatunk, termelői vásárokon, bioboltokban, vagy gazdáktól, megbízható forrásból. Szükség van a vásárlói tudatosságra is, mondta Márton István, de ez növekvő tendenciát mutat. A vidékfejlesztési egyesület vezetője azt mondta, akinek van lehetősége, próbáljon meg minél több terméket megtermelni.

Csíkszereda, 2017. február 6.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774