Beléphet a szárhegyi Lázár-kastély perébe a megyei és a helyi önkormányzat

(0 Szavazat)77 megjelenítés

Amint már arról korábban tájékoztattunk, Hargita Megye Tanácsa a szárhegyi önkormányzattal együtt kérte a gyergyószentmiklósi bíróságon belépésüket abba a perbe, amely a szárhegyi Lázár-kastély örököseinek rendelkezési jog fölötti vitáját rendezné. A két intézmény a közösségi érdek védelmében, a felperes többségi tulajdonos, Lipthay Antal Miklós mellett lép be a perbe.

A bíróság jóváhagyta az igénylést, így az intézmények jogi képviselői részt vehetnek a holnapi, április 15-i helyszíni vizsgálaton, illetve a további tárgyalásokon.

A kastély ügyében egyeztetett Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke Lipthay Antal Miklós többségi tulajdonossal április 14-én Budapesten, ahol az együttműködésről, a kastély mihamarabbi közösség általi hasznosításának lehetőségeiről tárgyaltak. – A tavasz beköszöntével kezdődik a turistaszezon, és felmérhetetlen károkat okoznak megyénk egyik legnagyobb turisztikai látványosságának zárt kapui. Napról napra azon dolgozunk, hogy megoldódjon ez az áldatlan helyzet, és a szárhegyi közösség által megmentett kastélyt ismét birtokba vehesse a közösség – nyilatkozta a találkozó kapcsán Borboly Csaba.

Mint ismeretes, a tulajdonosok nem tudtak megegyezni egymással, azaz a Dél-Amerikában élő örökösök, a Berczely család tagjai, akik az ingatlan 9/24 részének tulajdonosai, a többi örökössel, a Budapesten élő Lipthay Antal Miklóssal és a Szárhegyen élő Vormair Istvánnal – a témáról itt található részletes információ: http://elemzo.hargitamegye.ro/a-gyergyoszarhegyi-lazar-kastely-tulajdonjoga-es-tevekenysege-korul-kialakult-helyzet. Tavaly júliusban a csíkszeredai megyeházán jártak a Berczely család tagjai, és egyetértettek abban, hogy az ingatlant újra meg kell nyitni a látogatók előtt, és a tárgyaknak vissza kell kerülniük a kastélyba. Hangsúlyozták: közcélra kell használni a műemléket, megőrizve történelmi jellegét. Korábban beszámoltunk arról is, hogy Lipthay Antal Miklós írásba adta: ingyen használatba adná a részét Hargita Megye Tanácsának közhasznú tevékenységre, és a községben adózna. Mivel a Berczelyek, ígéretük szerint, szintén írásba adják a közhasznúságra vonatkozó szándékukat, már csak a 2/24 rész tulajdonosán, Vormair Istvánon múlik, hogy megnyílhat-e a kastély.

Hargita Megye Tanácsának elnöke 2014 áprilisában támogatásért fordult Semjén Zsolthoz, Magyarország miniszterelnök-helyetteséhez azt kérve, hogy a magyar kormány vállaljon szerepet az Erdélyi Történeti Múzeumnak a Lázár-kastélyban való létrehozásában, és anyagilag járuljon hozzá az ingatlan fenntartásához, illetve az újrainduló tevékenységek finanszírozásához. A kormányfőhelyettes pozitívan fogadta a megkeresést, és kijelentette, hogy a magyar kormány anyagilag kész támogatni a kastély fenntartását, illetve az ott zajló kulturális tevékenységeket.

A gyergyószárhegyi Lázár-kastély tulajdonjoga és tevékenysége körül kialakult helyzetről riportot készített a Hargita Stúdió, amely megtekinthető az alábbi linken: http://hargitatv.ro/2014/a-szarhegyiek-magukenak-erzik-a-lazar-kastelyt. A téma iránt érdeklődők további információt találhatnak a megyei tanács Lázár-kastéllyal kapcsolatos aloldalán: http://hargitamegye.ro/lazar-kastely.html

Csíkszereda, 2015. április 14.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774