Bátran kérjék a Helyi közigazgatási osztály segítségét!

Interjú a közigazgatási osztály vezetőjével, Zólya Zoltánnal

(0 Szavazat)42 megjelenítés

Bizalommal forduljanak Hargita Megye Tanácsa közigazgatási osztályához bármilyen közigazgatással kapcsolatos kérdéssel, mert itt olyan problémákkal is foglalkoznak, amelyeket a helyi önkormányzatok nem vállalnak fel, vagy nem tudnak megoldani. A megyei tanács közigazgatási osztályának munkatársai igyekeznek mindenkit meghallgatni és lehetőségeikhez mérten segíteni, erre szeretné felhívni Hargita Megye Tanácsa a megye lakosságának figyelmét a közigazgatási osztály vezetőjével, Zólya Zoltánnal készült interjú révén.

Hargita Megye Tanácsánál a közigazgatási osztály keretében 2008 óta működnek területi irodák, az elképzelés Borboly Csaba megyeelnök ötlete volt, aki még alelnökként vetette fel a tervet, és később miután megválasztották a megyei tanács elnökévé, meg is valósította. A közigazgatási osztály célkitűzése, hogy Hargita Megye Tanácsát közelebb hozza a lakossághoz, a területi irodákat is ennek szellemében hozták létre Hargita megye polgárai számára.

Milyen problémákkal fordulhat a lakosság a megyei tanács közigazgatási osztályához?

Olyan útbaigazításokat adunk, amelyek sikerélménnyel járnak a hozzánk forduló polgároknak. Ilyen példákat a mindennapi életből meríthetünk, feladataink közé tartoznak például a petíciós ügyek, a szociális problémákkal kapcsolatos kérdések, vagy különböző jogi eljárások. De hozzánk fordulnak a havi vásárokkal, a hagyatékkal, a jogi tulajdon tisztázásával, a Zöld Ház programmal, a megyei és helyi utak javításával, birtoktisztázással, birtoklevél megszerzésével, legeltetési gondokkal kapcsolatos kérdésekkel is. Mostanig a legtöbb kérés, amellyel hozzánk fordultak földvisszaszolgáltatásra vonatkozott. Összesítve, minden olyan gonddal felkereshetnek, ami a közigazgatáshoz kapcsolódik. Több olyan kéréssel is fordulnak hozzánk, amelyeket a helyi önkormányzatoknál is meg lehetne oldani. Továbbá támogatjuk a kis- és közép vállalkozásokat, segítünk nekik vidékről beszállítani a havi bevallást, eljuttatjuk azt a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökséghez és az egészségügyi biztosítóhoz. Emellett összegyűjtjük a területi irodák segítségével a megyei tanács által meghirdetett pályázatokra beérkező munkákat, hogy ne kelljen Csíkszeredába utazzanak az illetékesek.

Ez mit jelent számokban?

A helyi közigazgatási osztályhoz öt területi iroda tartozik, Székelykeresztúron, Székelyudvarhelyen, Gyergyóban, Csíkszeredában és Maroshévízen összesen kilenc alkalmazott áll a lakosság rendelkezésére, továbbá az osztályhoz tartozik petíciós részleg, valamint a Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP). Több mint 8200 e-mail-t küldtünk ki a múlt év folyamán helyi önkormányzatoknak, civilszervezeteknek, egyházi személyeknek. Eddig 3108 alkalommal keresték fel különböző problémákkal a közigazgatási osztályt a területi irodákon keresztül.

Hogyan zajlik a munkafolyamat?

A legutóbbi esetben egy birtoklevél-másolat miatt fordultak hozzánk, mert nem ismerték az irat megszerzésének módozatát. Az igénylő Udvarhely térségből érkezett, egy kis faluból, mert helyileg nem oldották meg a problémáját. Így gyakorlatilag egy napot kellett rászánjon az ügyintézésre, majd az udvarhelyi területi irodán keresztül eljuttattuk neki a birtoklevelet. Az emberek bármikor fordulhatnak ehhez az intézményhez bármilyen közigazgatással kapcsolatos problémával, amelyeket kompetenciáinkhoz mérten igyekszünk megoldani. Azon esetekben pedig amikor más intézmények az illetékesek, felkérjük, hogy járjanak közbe, és értesítsenek a megfelelő határidőn belül az ügyintézés folyamatáról. Szoros kapcsolatot tartunk Hargita megye prefektusi intézményével, valamint a dekoncentrált intézmények vezetőivel, és nem utolsó sorban a helyi önkormányzatokkal, egyházakkal.

Miben áll a közigazgatási osztály hatékonysága?

A helyi közigazgatási osztály Hargita megye lakosságáért van, tisztelettel, türelemmel és teljes hozzáértéssel végzi a munkáját. A területi irodák munkatársai segítséget nyújtanak a lakosságnak ügyes-bajos dolgaik intézésében, megkímélve őket az utazástól és az anyagi kiadásoktól. Gyergyószentmiklóson az érintettek a Szabadságtér 15. szám alatt érdeklődhetnek, illetve Csata Kingát a 0758 095 175, Erős Leventét pedig a 0725 101 523 telefonszámon kereshetik. Maroshévízen a Nicolae Bălcescu tér 14. szám alatt, vagy a 0758 095 179 telefonszámon kérhetnek segítséget Ichim Cipriantól. Továbbá Székelyeresztúron a Szabadságtér 55. szám alatt vagy a 0758 056 750 telefonszámon Miklósi Ildikónak, a 0735 209 356 számon pedig Berei Istvánnak mondhatják el a közigazgatással kapcsolatos problémáikat. Székelyudvarhelyen a 1918 december 1. utca 9. szám alatt, illetve a  0734 994 361 telefonszámon érhetik el Moldovan Radut, a területi iroda munkatársát. Csíkszeredában a megyeháza székhelyén, Szabadságtér 5. szám alatt, illetve a következő telefonszámon: 0734 994 371 érdeklődhetnek Zólya Zoltán osztályvezetőtől.

 

Csíkszereda, 2016. július 20. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774