Barabás Ferenc komputergrafikái a megyeházán

(0 Szavazat)37 megjelenítés

Zoe & Phos címmel nyílik computer design kiállítás Barabás Ferenc munkáiból május 6-án, hétfőn 18 órától a megyeháza földszinti kiállítóterében. A tárlat május 22-ig tekinthető meg.

Életünk folytonos szemlélődéssel telik, figyeljük környezetünket és feldolgozzuk a minket ért hatásokat. A hatások gondolatokat és érzelmeket keltenek bennünk, amelyeket szeretnénk kifejezni, maradandóvá tenni és másokkal megosztani. A képek formájában befogadott és továbbadott információk mindig is fontosak voltak az emberek számára. Képek, szimbólumok, rajzok segítségével a bonyolult gondolatokat is egyszerűen és közérthetően kifejezhetjük, az ilyen formában kapott információkat gyorsan befogadjuk, megértjük és könnyen megjegyezzük. A kis gyermekektől kezdve, a festőkön át, a tervező mérnökökig mindenki szívesen „rajzolgat”, hogy elképzeléseit mások számára is elérhetővé tegye. A számítógép ebben a folyamatban hatékony társ lehet, mert képes arra, hogy a fejünkben körvonalazódó vázlatokat átvegye és azokból meggyőző képeket készítsen.

 

Előhang Barabás Ferenc komputergrafikáihoz, 1996

…ma már bizonyosnak tűnik: ugyanabból az anyagból nem lehet újrateremteni a vágyat és varázslatot. Mert ez a két ösztönzés áll („ezért minden önkínzás, ének”) minden mű, minden művészélet mögött: a vágy, hogy magamból kivetítve az engem befogadó. magábaölelő világot – rendet tegyek benne; s a varázserő, mely által legyőzhető a pusztulás, a halál, a gonosz, a sötétség („im a példa, hogy aki szépen kimondja a rettenetet, azzal fel is oldja”). Pedzették ezt már a nagy okkultista, irracionalista, szürrealista és egzisztencialista festők a középkortól kezdve a második világháborún át szinte napjainkig. Gyönyörűséges küzdelem volt ez, és nem hiábavaló, hiszen ha a Barabás Ferencek beülnek a gömb közepébe, s elindítják az elektronikus látás készülékeit, a gép által készen adott helyszíneket, anyagtextúrákat, évszakokat, dimenziókat, selymességet és érdességet, felhőket és óceánokat, jeleket és struktúrákat – csupán tovább álmodják az eddig elhihetetlen végtelent.

(Banner Zoltán)

A kiállításmegnyitóra minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Csíkszereda, 2019. május 3.


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774