Bács-Kiskun megyei vállalkozó fektetne be megyénkben

Szarvasmarha-tenyésztőket látogatnak meg a közeljövőben

(0 Szavazat)53 megjelenítés

Folytatják a tárgyalásokat Bács-Kiskun testvérmegyénkkel, ahonnan egy vágóhíd üzemeltető érdeklődik a Hargita megyei lehetőségekről. Korábban Kézdivásárhelyen találkoztak Borboly Csaba és Rideg László, a testvérmegyék elnökei, és egyeztették a közös projekteket. A magyarországi vállalkozó egyelőre élőállatokat vásárolna fel, ezt követően mérlegelné egy üzem létrehozásának lehetőségeit megyénkben is. Az elképzelés szerint a vágópontok helyett kifizetődőbb egy nagyobb vágóhíd üzemeltetése, amely a helyi piacok mellett külföldi piacot is kiszolgálna, ezzel azonban nem kívánnak konkurenciát teremteni a kis vágóhidaknak.

Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője és három Hargita megyei gazda múlt heti magyarországi látogatásukat követően Csíkszeredában a megyeházán is egyeztettek a gazdákkal, hogy felmérjék, részükről van-e érdeklődés az együttműködésre, folytassák-e a tárgyalásokat a vállalkozóval. A szarvasmarha-tenyésztők nehézségekbe ütköznek a selejt állatok, borjak, húsmarhák értékesítésénél. Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete és a Hargita Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete magyarországi partnerkapcsolatok létesítésével igyekszik segíteni a gazdáknak. Ennek érdekében a Vidékfejlesztési Egyesület felkérő levelet küldött öt magyarországi nagy kapacitású vágóhidat üzemeltető cég vezetőjéhez. Két helyről érkezett válasz, és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökének meghívására egy négy tagból álló küldöttség meglátogatta a kiskunmajsai érdeklődőt. A csíkszeredai egyeztetésen elhangzott, hogy ha helyből is van érdeklődés, szervezett körülmények között, szerződések alapján állatokat eladni, folytatják az elkezdett munkát. Az elkövetkezőkben felméréseket végeznek a településeken a felvásárolható egyedek számára vonatkozóan. Az együttműködéshez gyűjtőhelyek létesítése is szükséges, valamint a későbbiekben ausztriai mintára néhány gazda borjú nevelésre is átállhat.

A tervek szerint a vállalkozó első évben élőállatokat vásárolna fel, ezt követően, ha lesz rá megfelelő együttműködés, a vágóhíd létrehozására is sor kerülhet.

Márton István szerint Hargita megyéből megközelítőleg 15 ezer vágásra, illetve hizlalásra szánható egyeddel lehet számolni évente. A szarvasmarha mellett a vállalkozó nyitott juhok felvásárlására is.

Az egyesület képviselői és a vállalkozó a következő hetekben tervezik felkeresni a megye juh- és szarvasmarha tenyésztőit, hogy az érdeklődő gazdáktól megtudják, hány egyedre számíthatnak.

Borboly Csaba fontosnak nevezte, hogy a megye állattenyésztői együtt, egymást segítve gazdálkodjanak, hiszen így lehet erős, fenntartható gazdaságot üzemeltetni. – Hargita Megye Tanácsa részéről minden támogatást igyekszünk megadni gazdáinknak, testvérmegyei kapcsolatainkat is kihasználva – mondta a megyeelnök hozzátéve nagy probléma, hogy jelenleg nincs működőképes, engedélyezett vágóhíd a megyében. Szerinte ugyanis hosszútávon egy üzem létrehozása lenne a megoldás a gazdák helyzetére, hogy ne élőállatként, hanem helyben feldolgozva tudják értékesíteni. A megyei tanács és alintézménye ennek érdekében is tesz erőfeszítéseket, amelyhez a gazdák együttműködésére is szükség van.

Csíkszereda, 2017. március 13.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774