Az útjavítás lerövidítené az utat Csíkszereda és Kóstelek között

Terepszemlét tartottak Hargita és Bákó megye elöljárói

(0 Szavazat)72 megjelenítés

A Hargita és Bákó megyét összekötő infrastruktúra feljavítását szorgalmazza mindkét megye vezetősége, a Hargita megyei Szépvíz és a Bákó megyei Ágas közötti 101-es községi út felújításával 50 km-rel rövidülne le az út Csíkszeredából Kóstelek és Bákó megye irányába. Ezekről az útjavításokról és más fejlesztési tervekről tárgyaltak augusztus 9-én a két megye elöljárói.

Az ágasi polgármesteri hivatalnál találkoztak Tánczos Barna szenátor, Korodi Attila képviselő, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Ferencz Tibor, Szépvíz község polgármestere, valamint Brașoveanu Sorin, Bákó Megye Tanácsának elnöke és Raţă Florinel, Ágas község alpolgármestere.

A 101-es községi út javítására az Országos Helyi Fejlesztési Programból (PNDL) igényelnének támogatást, ez jelentősen lerövidítené az utat Csíkszereda és Kóstelek között, illetve megkönnyítené az átjárást Hargita és Bákó megye között. Ugyancsak fontos az úzvölgyi út (123-as megyei út) feljavítása, ez is a szomszédos megyék közötti átjárást könnyíteni meg.

– A két megye közti infrastruktúra javításának számos pozitív hozadéka lenne, nemcsak a kapcsolatépítés, hanem gazdasági szempontból is. Több szakterületen együtt tud működni a két megye, de nagy lehetőségek vannak a turisztikai fejlesztésekben is. A bákói repülőtér fejlődik, és számos turisztikai célpontra indulnak onnan járatok, ezért hatékonnyá kell tenni a repülőtér elérhetőségét Székelyföldről is, például buszjáratokkal. A szomszédos térségek között fel kell építeni a turisztikai körforgást, és össze kell kapcsolni Székelyföldet a moldvai térségekkel – nyilatkozta a találkozó kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Brașoveanu Sorin, Bákó Megye Tanácsának elnök elmondta, hogy jelentősen fejlődik a bákói repülőtér, egyre több turisztikai desztináció irányába indulnak járatok. Borboly Csaba szorgalmazta, hogy közösen nézzék meg a repülőtér elérhetőségét és a buszjáratokat, hiszen a székelyföldi utazóközönségnek egy közelebbi pont, az utak javításával jelentősen csökken a távolság és Bákó megye elérhetőségének ideje.

– A mai találkozásunk egy eredményes együttműködés kezdete, amelyet mindkét megye kamatoztathat a helyi adottságok minél jobb kihasználása és a térség fejlesztése érdekében. A meghatározott irányelvek illeszkednek a 2016-ban aktualizált megyei fejlesztési stratégiába. Az útjavítás biztosítja a bákói George Enescu nemzetközi repülőtér elérhetőségét, amely a térség gazdasági-szociális fejlesztéséhez járul hozzá, illetve nagyobb mértékben kiszolgálja a lakosság igényeit. Ugyanakkor az infrastruktúra fejlesztése hozzájárul a térség turisztikai és gazdasági potenciáljának értékesítéséhez, valamint a turizmus népszerűsítéséhez hazai és nemzetközi szinten egyaránt – nyilatkozta Brașoveanu Sorin, Bákó Megye Tanácsának elnöke.

Amint az elöljárók egyetértettek, meg kell teremteni egy turisztikai körforgást, amely hozzájárul a részt vevő térségek turisztikai célpontokként való népszerűsítéséhez, illetve gazdasági vonzata van. Egy ilyen körforgást alakítanának ki az Úzvölgye–Gyimes–Békás-szoros között, utóbbi esetében bekapcsolva az elképzelésbe Neamț megyét is.

Az elöljárók abban egyeztek meg, hogy közösen nyomást gyakorolnak az országos útügyre a Gyimeseken átvezető 12A jelzésű országút feljavítása érdekében, amely szintén a térségek közötti közlekedést biztosítja.

Tánczos Barna elmondta, mindkét megyében sok a juhtartó gazda, ezen a területen is lehet közös fejlesztési projekteket kivitelezni, illetve közös vásárokat szervezni. Egy őshonos juhfajta regenerálása is terítékre kerül, amit Bákó mellett tenyésztenének Hargita megyében is.

– A turisztikai és infrastrukturális fejlesztéseken kívül a két megye a vidékfejlesztés és a mezőgazdaság területén is együtt tud működni. Számos olyan mára már hagyományos rendezvény van Hargita megyében, amelyre szívesen látják a Bákó megyei szarvasmarhatartókat és a juhtenyésztőket, hasonlóképpen a Hargita megyeiek is részt vehetnek a szomszédos megye rendezvényein – nyilatkozta Tánczos Barna szenátor.

– A mi érdekünk, hogy közösségeinket, térségeinket összekössük és megnyissuk. Ezért fontos lépés ez a mai találkozó a Bákó megyeikkel, mert elindult a párbeszéd, és bízom benne, hogy a tervezés, a stratégia kidolgozása során is megtaláljuk a közös hangot a partnereinkkel – mondta Korodi Attila képviselő.

A Székely termék mozgalom jó lehetőség a helyi termelőknek, jó példaként ítélték meg, és érdekeltté tette az elképzelés a Bákó megyeieket is.

A két megye képviselete terepszemlét tartott az Ágas–Kóstelek–Szépvíz útvonalon.

Csíkszereda, 2018. augusztus 9. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774