Az uniós szabályozásban is helyet kell kapniuk a Hargita megyei érdekeknek

Konzultációsorozat zajlik a 2021-től érvényes agrártámogatási rendszerről

(0 Szavazat)40 megjelenítés

A kisgazdák támogatására kell fektetni a hangsúlyt, csökkenteni kell a bürokráciát, növelni a fejlesztési alapokat, és a helyi szakmai véleményekre, nem pedig uniós szinten meghatározott szabályokra kell alapozni a mezőgazdasági tevékenységeket, hangzottak el a Hargita megyei igények a jövőbeni Közös Agrárpolitika (KAP) kapcsán. 

A Hargita megyei gazdák érdekeinek is érvényesülniük kell európai uniós szinten, az elkövetkező időszak az ittenieket is kell hogy segítse, ennek érdekében javaslatcsomagot állítanak össze, amelyet Bukarestben és Brüsszelben is képviselnek. A helyi érdekekre alapuló javaslatok összeállításáért konzultációsorozatot szervez Hargita Megye Tanácsa együttműködve a vidékfejlesztési egyesületével és a kistérségi fejlesztési társulásokkal.

Az Európai Bizottság online kérdőívvel kéri ki a gazdálkodók, a szakmai és érdekvédelmi szervezetek véleményét a jelenlegi KAP-ról. Ugyanakkor a 2016-ban lezajlott Corki Európai Vidékfejlesztési Konferencia zárónyilatkozata meghatározta azt a tíz politikai irányvonalat, amelyet az Európai Uniónak szem előtt kell tartania a vidékfejlesztési és agrárpolitikájában a 2020–2027-es tervezési időszakban. A két dokumentum, a corki nyilatkozat és a jelenlegi online kérdőív összegzése alapján alakul ki az úgynevezett fehér papír, amelyet az Európai Bizottság 2017 nyarán terjeszt elő, és amely az új KAP alapját képezi.

A Hargita megyei konzultációt április 20-án megtartották a polgármesterekkel, fejlesztési társulásokkal, tervezőkkel és építőkkel a csíkszeredai megyeházán, április 21-én 9 órától szintén a megyeházán, a 13-as teremben pedig a civilszervezetekkel, a Leaderekkel és a kistérségi társulásokkal találkoznak a szervezők és a szakemberek.

Az április 20-i találkozón Borboly Csaba megyeelnök hangsúlyozta, mindenki fogalmazza meg véleményét és ötleteit, hiszen egységes fellépésre van szükség ahhoz, hogy azt Brüsszelben meghallják.

A megyebeli gazdák nem a mennyiségben, hanem a minőségben, a hagyományos termékekben és a biotermelésben tudnak versenyezni. Erre kell koncentrálni a fejlesztési forrásokat, ebben van a jövő és a biztosabb megélhetés, mondta Becze István, a megyei tanács mezőgazdasági bizottságának elnöke.

Csák László, a Planificatio tanácsadó cég munkatársa, a corki konferencia résztvevője ismertette az uniós agrárpolitikai és vidékfejlesztési irányelveket. Hozzátette: ez az utolsó lehetőség arra, hogy befolyásolják azt a folyamatot, amely meghatározza 2021-től az agrártámogatás rendszerét, hiszen a javaslatok összegzése után 2017-ben megszületik a végleges döntés. A helyiek ötletei alapján összeállított javaslatcsomagot Bukarestben és Brüsszelben is képviselni fogják, mondta a szakértő. A corki dokumentum előtérbe helyezi a kutatást, a munkahelyteremtést, a biodiverzitást, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást, és hiányzik belőle a hagyományos infrastruktúra, a gazdák támogatása. A keleti tagállamok azt szeretnék, hogy maradjon meg a támogatások korábbi formája, egyes tagállamok pedig azt szorgalmazzák, hogy csupán a károk után fizessenek támogatást, ismertette Csák László. A szakértő elmondta, a konzultációk során összegyújtott javaslatokat megfogalmazzák és elküldik véleményezésre a résztvevőknek, majd utána születik meg a végleges Hargita megyei egységes álláspont. Ezenkívül szakmai anyagokat is küldenek az érintetteknek, és továbbra is várják a javaslatokat.

Folytatni kell az eddigi támogatások rendszerét, és ne Brüsszelben határozzák meg például az aratás idejét, hanem a kérdésben élvezzen előnyt egy helyben született szakmai vélemény, hangzottak el a javaslatok az április 20-i találkozón. A Hargita megyeiek továbbá csökkentenék a bürokráciát, amely ugyanolyan bonyolult egy kisebb értékű támogatásra is, mint egy jóval jelentősebb beruházásra. Hangsúlyosabban oda kellene figyelni az önkormányzatok fejlesztési programjaira, illetve nagyobb pénzalapot kellene elkülöníteni a fejlesztésekre, vélik a Hargita megyei elöljárók. Ugyanígy növelni kellene a Leader-társulások támogatását, mivel azok a helyi gazdaság megerősítésére irányulnak. A KAP prioritása továbbra is a kisgazdák támogatása kellene hogy maradjon, illetve dolgozzanak ki külön stratégiát a nagygazdaságok és a kis-, illetve közepes gazdaságok támogatására. Előbbiek részesüljenek kamattámogatásban, utóbbiaknak pedig maradjon meg a területalapú támogatás, hangzott el a javaslat.

Csíkszereda, 2017. április 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774