Az új ukrán oktatási törvényről és a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyéről is beszélt Borboly Csaba a SEDEC ülésén

A kisebbségi oktatásnak az identitásőrzésben is szerepe van

(0 Szavazat)41 megjelenítés

Elfogadta Borboly Csaba Az iskolai és felsőoktatás fejlesztése című véleménytervezetét a Régiók Bizottsága (RB) szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra szakbizottsága szeptember 28-i temesvári ülésén. Így hivatalosan is elküldhető, és bekerül az Európai Tanács döntéshozatali folyamatába, illetve az Európai Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatósága további intézkedéseket hoz ezek mentén, mint például a pályázatok rendszere, ami mindannyiunkat érint, fejtette ki Hargita Megye Tanácsának elnöke. A véleménytervezet a felsőoktatás és a közoktatás modernizálására, valamint a rendszer és a végzett fiatalok elhelyezkedésének nyomonkövetésére vonatkozik. A megyeelnök, az RB tagja felszólalásában azt hangsúlyozta, mindenkinek joga van a minőségi oktatáshoz, jöjjön bármilyen környezetből, illetve kitért az új ukrán oktatási törvényre és a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium helyzetére.

Borboly Csaba azzal kezdte, hogy szimbolikus értéke is van annak, hogy az ülés helyszíne Temesvár, hiszen a település mindig a tolerancia, a több nemzet együttélésének az erős városa volt.

A Csák László szakértővel közösen készített véleménytervezet kitér a diplomás fiatalokra, arra, hogy a 2008-as pénzügyi válságot követően sem állt teljesen helyre a friss felsőoktatási diplomával rendelkezők foglalkoztatási aránya.

Fontos a foglalkoztatási stratégia, hiszen egyik felől azt hallani, hogy nincs szakember, másfelől, hogy nincs munkahely. Ezeket össze kell hangolni, illetve nemcsak a tagállamok közötti, hanem egy tagállam régiói közötti különbségekre is oda kell figyelni.

Támogatni kell a kis- és regionális egyetemeket, a polgári egyetemek eszméje csak úgy valósulhat meg, ha a bolognai folyamat is ehhez igazodik, a szükséges források és eszközök pedig biztosítva vannak, fejtette ki felszólalásában a megyeelnök. Hozzátette: ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk az elvándorlás magas arányát, a diákok mobilitásának javítása mellett támogatni kell a kibocsátó régióba való visszatérés lehetőségének elősegítését is. Itt említette a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, amely, úgy fogalmazott, „együtt szuszog” a térséggel és a gazdasági fejlesztésért dolgoznak, ezért az intézménynek szüksége van az Európai Unió támogatására.

Felhívta a figyelmet, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek nyelvén működő oktatási, képzési és felsőoktatási intézmények esetében törekedni kell arra, hogy elkerülhető legyen a kisebbségi diákok oktatáshoz való hozzáférésének korlátozása. Rossz példaként említette az új ukrán oktatási törvényt, amely kimondja, hogy csak általános és középiskolákban lehet kisebbségi nyelven tanítani, és csak ott, ahol a kisebbség egy tömbben él. Ugyanitt hangsúlyozta a megszűnés küszöbére jutott marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium helyzetét, ahol korlátozzák a magyar kisebbségi diákok anyanyelvű oktatáshoz való jogát, megsértve a nemzetközi egyezményekben (Kisebbségi Keretegyezményben, Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Charta) vállalt kötelezettségeket.

A bizottság temesvári üléséről közösségi oldalán számolt be Borboly Csaba: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1389897047724341/

A megyeelnök megköszönte munkatársainak és Csák Lászlónak, hogy segítették munkáját.

Borboly Csaba oktatás témában benyújtott jelentéseiről részletesebben az alábbi linken tájékozódhatnak: https://www.borbolycsaba.ro/az-oktatas-es-felsooktatas-fejleszteserol-es-modernizalasarol/

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett eddigi tevékenységéről a honlapján olvashatnak még többet.

Csíkszereda, 2017. szeptember 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774