Az új parlamenti ciklusban a rossz törvények megváltoztatása kell legyen a prioritás

A szakintézmények segítségét kérte Borboly Csaba

(0 Szavazat)21 megjelenítés

Törvénymódosító javaslatok elkészítésében kérte a kormánynak alárendelt intézmények képviselőinek segítségét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a prefektusi kollégium december 19-i, hétfői ülésén. Mint fogalmazott, számos rossz törvény van Romániában, amelyen változtatni kellene, kezdve az oktatástól a tej-kifli programon keresztül a kisgazdákig sok területen. Szerinte a szakemberek hatni tudnak úgy is, ha közvetlenül jelzik a hiányosságokat vagy hibákat az illetékes minisztériumnak, és úgy is, ha jelzik az RMDSZ parlamenti frakcióinak, amelyek a módosító javaslataiknál vagy törvénytervezeteikben figyelembe vehetik ezeket az észrevételeket, és a többi párttal való tárgyalásaikon is hivatkozhatnak rájuk.

A megyeelnök kitért a december 11-i parlamenti választások eredményére kijelentve, hogy a nagyarányú Hargita megyei részvétel erős polgári öntudatot bizonyít. Reményét fejezte ki, hogy az új kormány ennek mértékében odafigyel majd a megyéből megfogalmazott igényekre, és támogatja a beruházásokat, például egészségügyi téren vagy akár a csíkszeredai vasútállomás felújítását illetően.

Borboly Csaba hozzászólásában teret szentelt a tej-kifli programnak, amelyet már számtalanszor bírált. Megismételte kifogásait, amelyek szerint nincs rendjén az, hogy a péktermék tordai beszállítója Prahova megyében készült kiflit szállít a Hargita megyei iskolákba, meglátása szerint ugyanis a megyei tanács által kötött szerződés nem csupán szállításra vonatkozik, a beszállító kifejezés nagyobb felelősséget jelent, a kifli minőségére is kiterjedően. Úgy véli, azok a cégek, amelyek nem saját terméket szállítanak, közegészségügyi szempontból nem tartják be vállalásaikat, és ez veszélyt jelenthet a gyermekek egészségére. Elmondta, hogy elküldte az Országos Versenyhivatalnak és a Közegészségügyi Igazgatóságnak azt az átiratot, amelyben a véleményüket kéri ez ügyben (erről szóló korábbi híreinket lásd itt: http://hargitamegye.ro/hirek/mindegyik-beszallitonak-vallalnia-kell-a-felelosseget-a-pektermek-minosegeert.html; http://hargitamegye.ro/hirek/gyergyoszentmikloson-ulesezett-hargita-megye-tanacsa.html), az ülésen pedig a fogyasztóvédelmi hivatal fokozottabb figyelmét kérte a tanulóknak szállított termékek esetében. Az iskolaigazgatóktól ezúton is azt kéri, hogy ne vegyék át a szállítmányt, ha nem viszik ki idejében, vagy ha nem találják azt megfelelőnek.

A csíkszeredai Vezetői Jogosítvány- és Gépjármű-nyilvántartó Közszolgálatnál kialakult helyzettel kapcsolatban a megyei tanács elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Hargita Megye Tanácsa az e-kormányzási rendszer kialakításáról szóló európai uniós projektjén keresztül segíthet abban, hogy ne kelljen sorban állni, hanem otthonról, interneten lehessen időpontot kérni a jogosítványcseréhez, erre megoldást kell találni.

Csíkszereda, 2016. december 19.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774