Az Országos Versenyhivatal figyelmét is felhívják a visszaélésekre

Erdőgazdálkodási konferencia és kerekasztal a megyeházán

(0 Szavazat)12 megjelenítés

Hosszútávú erdőgazdálkodásra van szükség Hargita megyében! – hangzott el november 26-án, kedden délben a csíkszeredai megyeházán szervezett konferencián. A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége neves szakembereket, érintett vállalkozókat, közbirtokossági vezetőket hívott meg az erdős konferenciára és az azt követő kerekasztalra.

–  AZ RMDSZ közel 30 éves tevékenységének egyik legfontosabb eredménye a jelentős részben Székelyföldet érintő közbirtokossági rendszer felélesztése és újraindítása. Az elmúlt egy évtizedben az európai uniós mezőgazdasági támogatásoknak (APIA), illetve a fa viszonylag magas felvásárlási árának köszönhetően a székelyföldi közbirtokosságok rendszeres és jelentős juttatásban tudták részesíteni tagjaikat. A problémák elsődleges okát a rohamosan csökkenő faárak jelentik, amelyek tekintetében a monopolista pozícióba került fafeldolgozók a csődbe ment, bezárt székelyföldi fafeldolgozó vállalkozások hiányában alacsony szintre tudták csökkenteni a felvásárlási árakat. Most erőfölényükkel visszaélve érdekeiknek megfelelően határozzák meg az árakat. Indokolt, hogy információkkal, háttéranyagokkal segítsük az Országos Versenyhivatalt a fafelvásárlási piacot uraló nagyvállalatok ellen – ebben kérte a konferencián részt vevők segítségét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Megítélése szerint társadalmi vitára van szükség a székelyföldi faipar helyzetéről, a székelyföldi faipar szereplőinek, illetve közbirtokosságainknak össze kell fogniuk. Meg kell néznünk, kikre számíthatunk a székelyföldi faipar feltámasztásában, ugyanis helyi faipar hiányában megmarad továbbra is a közbirtokosságaink kiszolgáltatottsága.

– Nagy hangsúlyt kell helyezni az innovációra, a termékfejlesztésre, elsősorban az energetika és a klímavédelem területén, kell erősíteni a székelyföldi közbirtokosságok mögötti tudásbázist – summázott a konferencia megnyitóján Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Csíkszereda, 2019. november 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774