Az országban egyedülálló a felcsíki megvalósítás

Átadták Hargita megye legnagyobb térségi beruházását

(0 Szavazat)46 megjelenítés

Átadták a Felcsíki Önkormányzati Fejlesztési Társulás és a regionális víz- és csatornaszolgáltató Harvíz Rt. közös projektjéből elkészült felcsíki szennyvíztisztító állomást november 17-én, csütörtökön. A Csíkmadaras határában lévő Sósréten már nyár óta működik Hargita megye legnagyobb térségi beruházása, amely talán az országban az egyetlen ilyen jellegű, több önkormányzat összefogásával megvalósult projekt. 

A 27 millió lej értékű befektetés az öt felcsíki község – Csíkszentdomokos, Csíkkarcfalva, Csíkszenttamás, Csíkdánfalva, Csíkmadaras – 16 ezres lakosságát, illetve közintézményeit, cégeit hivatott kiszolgálni. A munkálatokat a Hargita megye víz- és szennyvíz-közműrendszereinek bővítése, felújítása elnevezésű európai uniós projektből végezték el. A 73 millió eurós összértékű projekt 85 százalékát az Európai Unió, 13 százalékát a kormány, a fennmaradó részt pedig a helyi önkormányzatok állják. A beruházás Csíkszék egy részét fedi le, valamint Szentegyházát. Mindezt a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium finanszírozta az RMDSZ lobbija nyomán, Hargita Megye Tanácsa koordinálásával, illetve támogatásával.

Az ünnepélyes átadáson Böjte Csongor Ernő, Dánfalva polgármestere beszédében elmondta, ez az első olyan projekt, amelyben a felcsíki települések összefogtak, ezért is nagy a jelentősége, és reményét fejezte ki, hogy a működtetésnél is meglesz ez az egymásra figyelés, hogy a felcsíkiak érezzék: ez nekik, értük készült. Ferencz Alajos, Csíkszentdomokos volt polgármestere úgy fogalmazott, hogy a létesítménynek immár története van, hiszen a 90-es évek elején született az ötlet. Megérte a fáradságot – jelentette ki a volt községvezető.

Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta, ez a szennyvíztisztító állomás az egyik olyan projekt, amely megmutatta Felcsík falvainak együttműködési potenciálját.

– Büszkék lehetünk az összefogásra, az együttműködésre, az együttgondolkodásra. Sikerült bebizonyítanunk, hogy ha közösen tervezünk, sikert érünk el – fogalmazott. Kelemen Hunor szerint, ha valaki ilyen beruházást képes makacs türelemmel végig vinni, az nem gondol arra, hogy innen elmenjen. – Ebben a hosszú távú tervezésben is példát mutattak a településeink vezetői, közösen építettek, mert tudják: csak együtt fog sikerülni! Nekünk, közösségi vezetőknek nincs más dolgunk, mint jövőt álmodni és dolgozni ezeknek a terveknek a megvalósulásáért. A legfontosabb, hogy tudjunk olyan kereteket biztosítani a következő esztendőkben, amelyek további beruházásokat vonzanak a régióba, és amelyek a megélhetés kereteit, lehetőségeit bővítik annak érdekében, hogy a jövő még inkább kiszámítható, tervezhető legyen itt, Csíkban, Székelyföldön.

Korodi Attila parlamenti képviselő úgy fogalmazott: a beruházás a felcsíki önkormányzatok összefogásának eredménye, illetve annak, hogy Csíkban mindig volt és van jó elképzelés, látásmód a települések fejlesztésére vonatkozóan. Gratulált a felcsíki polgármestereknek, és arra biztatott, hogy továbbra is merjenek legalább középtávon tervezni és gondolkodni.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a csíkiak országos jó példát tudnak mutatni, képesek jól teljesíteni, és az RMDSZ Csíki Területi Szervezete is jól teljesített, Kelemen Hunor és Korodi Attila képviselővel, valamint Tánczos Barna szenátorral együtt. Reményét fejezte ki, hogy a bukaresti hírtelevíziók hozzáállása is változni fog, és előbb-utóbb be fognak számolni a térségbeli jó példákról, mint amilyen ez a beruházás.

– Azt mondják, sok beszéd szegénység. A sok beszélgetés viszont eredményhez vezet! Ez a beruházás, akárcsak több más, a sok egyeztetés, csapatmunka eredménye. Többször bebizonyosodott már, hogy ami évekig reménytelennek látszik, ha igazán akarjuk, előbb-utóbb sikerül. Ez a projekt a távlatokban gondolkodás eredménye, hiszen a felcsíki települések lemondtak a kezdeti tervben szereplő különálló tisztítóállomásokról, ami költségmegtakarítást jelent. Ha továbbra is szolidárisak vagyunk egymással, akkor előbb-utóbb minden esetben el tudjuk érni, amit szeretnénk – fogalmazott a megyeelnök.

Bogáti Csaba, a Harvíz Rt. igazgatója megköszönte a lakosság türelmét, a szennyvízcsatorna-rendszer kiépítése ugyanis rengeteg kellemetlenséggel járt, csőtörésekkel, feltúrt utcákkal.

Az esemény előtt a helyszínre látogatott Tánczos Barna szenátor is, az erről készült bejegyzése itt olvasható: https://www.facebook.com/TanczosBarna/posts/1123293581110854

Csíkszentdomokos, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkkarcfalva és Csíkszenttamás község önkormányzata lemondott a kezdeti tervben szereplő különálló tisztítóállomásokról, és az általuk megalakított Felcsík Önkormányzati Fejlesztési Társulás egy, a különálló rendszereknél költséghatékonyabb közös ülepítőrendszer építését kezdeményezte, amelyre az RMDSZ koalíciós szerepvállalásának köszönhetően kormánytámogatást nyert. A társulás kormányzati finanszírozásra számítva évekkel ezelőtt nekilátott a mintegy hétmillió lej értékű felcsíki regionális szennyvízhálózat kiépítésének. Ez több mint nyolcvan százalékban elkészült, mire kiderült, hogy elfogyott a pénz, Csíkszenttamás és Madaras egy adott pillanatban fizetésképtelenné vált, ezért leálltak a munkálatokkal. A települések összesen 928 ezer lejes tartozást halmoztak fel a kivitelezővel szemben, ennek utolsó részletét is sikerült törleszteniük, amihez Hargita Megye Tanácsa nagyban hozzájárult.

A 2006/7-es kormányrendelet infrastruktúra-fejlesztési programja keretében közel öt és fél millió lej értékben támogatott szennyvíztisztító rendszer építését 2011. május 30-án kezdték el. Az öt felcsíki település önkormányzata 2007-ben nyújtotta be különálló pályázatait csatornahálózat és tisztítóállomás kiépítésére. 2010-ben, miután a csatornahálózat mindenik községben elkészült, Szentdomokos, Szenttamás, Karcfalva, Dánfalva és Madaras önkormányzata Hargita Megye Tanácsának ösztönzésére megalakította a Felcsík Önkormányzati Fejlesztési Társulást.

Az esemény végén Borboly Csaba emléklapot adott át a projektben részt vevő községek polgármestereinek – Bíró Lászlónak (Madaras), Karda Róbertnek (Szentdomokos), Kedves Róbertnek (Szenttamás), Gábor Tibornak (Karcfalva) és Böjte Csongor Ernőnek (Dánfalva) –, a Harvíz Rt.-nek, valamint Becze István megyei tanácsosnak, az RMDSZ Csíki Területi Szervezete ügyvezető elnökének. A megyeelnök élőben jelentkezett a helyszínről az átadás után, a felvétel megtekinthető itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1120078908039491?notif_t=notify_me_page&notif_id=1479228492819464

A mellékelt képeken kívül további fotók érhetők el a következő linken: https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz/photos/?tab=album&album_id=1316119261745646

Csíkszereda, 2016. november 17.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774