Az ország legnagyobb régizenei fesztiváljára várják az érdeklődőket

Csíkszereda Székelyföld spirituális fővárosa

(0 Szavazat)27 megjelenítés

Táncolva ugrálni, dalolva zengeni mottóval szervezik meg idén július 14–17. között az ország legrégebbi és legnagyobb régizenei fesztiválját, a Csíkszeredai Régizene Fesztivált. A fesztivál tavaly elnyerte a legjobb európai fesztiváloknak járó EFFE minősítést, és tagja a REMA európai régizenei hálózatnak. Filip Ignác művészeti vezető a hétfőn, július 11-én tartott sajtótájékoztatón ismertette a programot, amelyre már holnaptól várják az érdeklődőket a sajtótájékoztatónak is helyet adó csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium dísztermében, valamint a Petőfi Kávéházban. A művészeti vezető elmondása szerint az idei rendezvény főtémája a német zene, amelyben helyet kap a jellegzetes erdélyi szász zene is.

Hargita Megye Tanácsa és alintézménye, a Hargita Megyei Kulturális Központ főszervezésében a Fesztivál idei kiadása tíz ország 15 együttesét és 5 egyéni előadóját vonultatja fel.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint Csíkszereda Székelyföld spirituális fővárosa, köszönhetően a térségben szervezett olyan népszerű és színvonalas rendezvényeknek, mint a Régizene Fesztivál. – Ebben a néhány napban fontos, hogy az emberek bekapcsolódjanak a programokba, akár a családdal együtt. Feltöltődve a zene szépsége által tudunk előre haladni, tervezni és céljainkat megvalósítani – emelte ki a megyeelnök hangsúlyozva, hogy tovább kell dolgozni annak érdekében, hogy még többen megismerjék a fesztivált és általa térségünket, vonzóvá téve a turisták számára, akiknek színes és minőségi kikapcsolódási lehetőséget kell nyújtani.
Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere a rendezvényt a város és a megyei tanács gyümölcsöző kapcsolata egy újabb stációjának nevezte az Ezer Székely Leány Napja mellett, reményeit kifejtve, hogy a jövőben az ehhez hasonló tartalmas kapcsolatokat még inkább elmélyítik. A spirituális tartalom mellett a turisztikai potenciálját is ki kell használni a rendezvénynek, emelte ki az alpolgármester is.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője megköszönve a szervező csapat, a támogatók és az önkéntesek segítségét egy olyan egyedi fesztivált mutathatott be, amely egy új, lendületes és kreatív médiacsapattal idén szélesebb körben tudták lefedni a médiafelületeket. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem egy koncertsorozatról van szó, hanem egy olyan univerzumról, ahol összehangolt, fegyelmzett munka zajlik: oktatás, próbák, kottacserék, utcai és kávéházi zenélés, zenészek és közönség találkozása. A fesztivál idei kiadása a tavaly elhunyt Kobzos Kiss Tamás emlékének is áldoz, aki több mint húsz évig volt vendége a rendezvénynek.
Ferencz Angéla ugyanakkor felhívta a figyelmet a sajtótalálkozókra is, amelyen július 13–17. között minden nap 10 órától a csíkszeredai Korona Étteremben beszélgethetnek el a fesztivál egy-egy fellépőjével.
A fesztivál programját és még több információt a regizene.ro honlapon, valamint a közösségi oldalon találnak. 

Csíkszereda, 2016. július 11.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774