Az önkéntes munka szerepe a közösség építésében

Székelyföldi Akadémiát szerveztek Szépvízen

(0 Szavazat)49 megjelenítés

A Székelyföldi Akadémia legutóbbi előadásai a közösségszervezéshez kapcsolódtak. A Hargita Megye Tanácsa által szervezett előadás-sorozat szépvízi, október 22-i állomásán Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője és Silló Ágota, a Debreceni Egyetem szociológia Phd-hallgatója a térség közösségszervezési potenciálját vitatták meg a meghívottakkal. Ferencz Angéla interaktív munka keretében a jelenlévőkkel megvitatta azon ötleteket, elképzeléseket, melyek megfogalmazódtak a résztvevőkben a helyi közösségi tevékenységek jövőbeli megvalósulásait illetően. A kulturális központ vezetője megállapította, hogy a kreativitás húzóerő lehet egy közösségben, amire bizonyíték az összegyűlt számos ötlet, ezeket megvitatva pedig a faluközösség igazán jól hasznosíthat.

Silló Ágota szerint egy másik húzóerő az önkéntes munkában rejlik. Előadásában különbséget tesz a régi és új típusú önkéntesség motivációiban, ennek megfelelően a régi típusú önkéntességben a szegényeken való segítés, a vallás, a hit, illetve az erkölcsi elkötelezettség lehet a mozgatórugó, ezzel szemben az új típusú önkéntességet, melynek aránya növekvőben van, a tapasztalatszerzés, a kihívás és a szakmai fejlődés vezérli. Silló Ágota ugyanakkor elmondta, hogy ezek a motivációk hozzájárulnak ahhoz, hogy a közösség tagjai bekapcsolódjanak a közéletbe, hiszen számukra a munka értelmes és hasznos felhasználása a szabad energiáknak, ami nagy potenciált jelent azon intézményeknek, amelyek megfelelően képesek az önkéntes munkaerőt menedzselni, ennek tükrében pedig az önkéntesség közösséget épít.

A Székelyföldi Akadémia címmel vidéki értelmiségieknek szóló előadás-sorozat szervezését 2010-ben kezdte el Hargita Megye Tanácsának azzal a céllal, hogy a helyi közösségi vezetőket és a megye értelmiségét a megye valamennyi községében bekapcsolja a székelyföldi közélet formálásába, alkotó részesévé tegye őket a térségi közpolitika alkotásának.

Csíkszereda, 2015. október 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774