Az önismeret útja – Iskola másként a természetben

(0 Szavazat)45 megjelenítés

Élményt, kikapcsolódást, kihívást, megmérettetést, felfedezést, kalandozást ajánl a természetben iskolásoknak a Csíkszéki Erdélyi Kárpát Egyesület (CSEKE), a Cserkészek, a Pogány-havas Kistérségi Társulás, Alcsík, a Bogát Kistérség Fejlesztési Társulás és az Erdélyi Mária Út Egyesület. A civilszervezetek önkéntesei az Iskola másként programban – április 18–22. között – segítenék azokat a pedagógusokat, akik ki szeretnék vinni a diákokat a természetbe. Januártól kezdve, igény szerint, osztályfőnöki órákon, vagy más alkalmakkal, egy 10 perces „kedvcsináló” bemutatót is tartanának természeti fotók kivetítésével. 

A szervezők a következő túrákat ajánlják: csicsói vártúra, Harom vártúra (Zsögödben), csomortáni vártúra, Pogányvár (Rákos), Xantusz kápolna, Tolvajos tető (Csíkszereda), Kájoni János zarándokút (Nagysomlyó hegye), Écsy János zarándokút (Nagysomlyó megkerülése), madéfalvi SICVLICIDIVM tanösvény, Zsögödfürdő – Olt mente – Kisvár tető, Hargitafürdő, Szent János templom és környékének természeti értékei (Delne/Torda völgye), Rompáca tanösvény (Ajnád), Vulkánok útja (Madarasi Hargita–szökővízesés–Csicsói-Hargita–Hargitafürdő), Véres kép – Szentléleki hársfa, Suta és környéke, Széphavas – Pogányhavas, Apahavas – Rákóczi vár (Ezeréves határ),  Karakó híd túra, Marosfő, Tusnádfürdő – Apor bástya, Margit kápolna és Német halála túra (Csíkszentimre), Rugát tető – Bot sarka túra (Csíkszentmárton), Lucs kerülő túra (Csíkszentkirály), kerékpártúrák megegyezés szerint.

A kirándulás során a diákokkal közösen a legszebb, legöregebb fák hollétét regisztrálják egy térképes online adatbázisba. A gyerekek vezető segítségével megtanulják a fák törzsméretét helyesen megmérni, fényképet készítenek, és meghatározzák a fa pontos helyét GPS vagy a Google maps segítségével. Ezeket az adatokat a túra során egy okostelefon segítségével feltölthetik abba a térképes adatbázisba, amely az ország minden részéről tartalmaz ilyen bejegyzéseket, s amelyre 2015 tavaszán Károly herceg töltötte fel az első fát.

A programot a Pogány-havas kistérség bonyolítja le, szakmai segítséget Tamás Rékától lehet kérni (tel.: 0743 094 240), illetve megtekinthetik a program honlapját: http://www.arboriremarcabili.ro/hu/hirek-es-esemenyek/

Csíkszereda, 2016. február 12. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774