Az oktatási rendszer hiányosságait helyi és állami szinten is kezelni kell

Cél: a fiatalok helyben kapjanak viszonylag jól fizető állásokat

(0 Szavazat)46 megjelenítés

Az oktatási rendszerben szükséges változtatásokról beszélgettek az idei kisérettségi és az érettségi vizsgák eredményeinek függvényében azon a sajtótájékoztatón, amelyet augusztus 18-án, csütörtökön tartottak a csíkszeredai megyeházán. A találkozót Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége szervezte, Hargita Megye Tanácsának képviseletében jelen volt Borboly Csaba elnök és Ferencz-Salamon Alpár megyei tanácsos, a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke, a tanfelügyelőség részéről pedig Görbe Péter főtanfelügyelő. 

Barabás Csaba, a fejlesztési ügynökség vezetője felvezetőjében a legnagyobb problémák közé a szakemberhiányt és az elvándorlást sorolta. A statisztikák szerint Romániában közel egynegyede a fiataloknak munkanélküli és nem jár iskolába, ismertette Barabás Csaba. Jelentős változásokat kell hozni az eredmények javulása érdekében, a fejlesztési ügynökség a szakoktatást támogatja, fejtette ki a fejlesztési ügynökség vezetője.

Görbe Péter főtanfelügyelő is problémaként nevezte meg a Nyugat vonzását. Mint mondta, fokozatosan próbálják emelni a szakosztályok számát, a tavalyi évtől a megyei tanáccsal és a fejlesztési ügynökséggel közösen dolgoznak azon, hogy népszerűsítsék a szakiskolai képzést.

A beszélgetésben egyértelműen kiderült, hogy az oktatási rendszer reformjára lenne szükség.

Ferencz-Salamon Alpár úgy vélekedett, a változtatáshoz helyi és rendszerjellegű megoldások kellenek. Szerinte be kellene vezetni a differenciált érettségit, a tananyagszintű követelmények csökkentését. A megyei tanács szakbizottsága eljuttatja eljárási javaslatait a tanügyminisztériumnak az érettségi jövő évi módszertanára vonatkozóan, számolt be Ferencz-Salamon Alpár. Mint mondta, rendszerszinten a tananyag átrendezésére lenne szükség, hosszú távon pedig törvénymódosításra a differenciált érettségi bevezetésére. A megye tanácsos hozzátette: habár Hargita Megye Tanácsának nem hatásköre az oktatás, mindig igyekeznek együttműködéssel hozzájárulni a problémák megoldásához.

Borboly Csaba több szempontot is megfogalmazott a nem megfelelően működő rendszer javítása érdekében. Azt mondta, nem csupán a diákok és a tanárok a felelősek a rossz eredményekért, hanem elsősorban a döntéshozók helyi, megyei és országos szinten, akik jóváhagyják az iskolaszerkezetet akár ennyire felemás módon, hogy szinte azt lehet mondani, a gyerekek tét és lényeg nélkül töltenek el 4 évet egy osztályban. – Ha a gyerekek nem kapnak perspektívát, ebben felelősségük és szerepük van a politikusoknak is, akik a vállalkozói szférával közösen kell fellépjenek – indokolta meg a megyei tanács elnöke. Mint kifejtette, ösztözni kell az iskolákban a profilváltást, hiszen fölösleges olyan elméleti osztályokat fenntartani, amelyek nem hoznak eredményeket. Ugyanígy ösztönözni kell azon szakközépiskolákban a pedagógusok átképzését, ahol már évek óta látszik, hogy nem olyan diákok mennek oda elméleti osztályokba szakma tanulása nélkül, akik az érettségi megszerzéséért mindent meg tudnak és meg akarnak tenni. Az átképzést akár a kistérségi társulások és a leader-csoportok bevonásával, illetve Hargita Megye Tanácsának közreműködésével valósítanák meg. A profilváltás érdekében együttdolgoznak a tanfelügyelőséggel, ezt ösztöndíj programokon, felnőttképzéseken keresztül segítenék.

Ezenkívül a megyei tanács pályázatain keresztül segíti a diákok felkészítését, illetve a didaktikai felszerelések beszerzését.

Továbbá nagyon fontos a pályaorientáció erősítése, illetve a mentalitásváltás, hogy a szülők is megértsék, egy jól elsajátított szakma jövedelmet, megélhetést biztosít.

– Mindezekért lehetőségeinkhez mérten helyi szinten is dolgozni kell, fölösleges arra várni, hogy Bukarestből megoldják a problémákat. Dolgozni kell az alternatív megoldásokon, mi magunkért saját erőből, amit lehet tegyünk meg és érjünk el, hogy minden pedagógus lehessen büszke, hogy kezei közül olyan gyerekek kerültek ki, akik az iskolában tanultak segítségével jól meg tudják állni helyüket a társadalomban. Ebbe az irányba kell elmozduljunk együtt, akár lemondással, a közös jóért – mondta Borboly Csaba.

Népszerűsíteni kell az iskolákban a vállakozói szellemet, ebben segít Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége: erősíti a kapcsolatot a vállakozókkal, bemutatják a jó példákat, gyárlátogatásokat szerveznek, ösztönzik a megye területén a hasonló kezdeményezéseket. A cél, hogy a fiatalok helyben kapjanak viszonylag jól fizető állásokat ahhoz, hogy ne menjenek el, összegezte Barabás Csaba.

Csíkszereda, 2016. augusztus 18.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, június»
hkscpsv
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774