Az oktatás a valós munkapiacra kell felkészítse a diákokat

Szakiskoláknak dolgoznak ki tananyagot az Erasmus+ nemzetközi projektben

(0 Szavazat)22 megjelenítés

A helyi érintettek és a projektpartnerek bevonásával tartott multiplikációs eseményt és szakmai műhelymunkát a Hargita Megye Tanácsa tagságával és támogatásával működő Hargita Megyéért Egyesület a csíkszeredai megyeházán február 26-án. Az egyesület partnere annak a nemzetközi Erasmus+ projektnek, amely témája a Vállalkozói készségek és kompetenciák fejlesztése a szakoktatásban.

A projekt vezetője a magyarországi Herman Ottó Intézet, a Földművelésügyi Minisztérium háttérintézménye, további partnerek a magyarországi Interrégió Fórum Egyesület és a szlovákiai Szövetség a Közös Célokért Társulás. A Hargita Megyéért Egyesület által szervezett eseményen bemutatták a projektet, illetve a Hargita megyei szakoktatás helyzetét, jelen volt a Hargita Megyei Tanfelügyelőség képviselője, valamint több iskola képviseltette magát. 

Az első, a projekt keretében szervezett Hargita megyei találkozón a résztvevőket Csont Zsuzsánna, a Hargita Megyéért Egyesület elnöke köszöntötte.

A Herman Ottó Intézet részéről Krencsey-Élő Izabella ismertette a kétéves projektet, amely a turisztika és az agroturisztika területére összpontosít, és egy Entrepreneur+ oktatási módszertant dolgoz ki. A partnerek már több mint egy éve dolgoznak együtt, a projekt idén októberben zárul. Minden partnerországokból három mentor és húsz diák vesz részt a tananyag fejlesztésében és tesztelésében. A mentorok együtt dolgoznak annak érdekében, hogy a szakmai célokat elérjék, fogalmazott Krencsey-Élő Izabella, és mint beszámolt, a végleges tananyag megjelenik majd magyar, román, szlovák és angol nyelven is.

Átfogóan kell kezelni a témakört, és nagy kihívás, hogy fiataljaink ne legyenek szakképzetlenek. De emellett fontos a vállalkozói kompetenciák fejlesztése, hiszen minden szakmában lehet vállalkozni, fejtette ki a találkozón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Mint hozzátette, a projektorientált gondolkodást szorgalmazza, és Brüsszelben azért lobbizik, hogy legyenek erre vonatkozó európai dokumentumok is, amelyek kötelezik a tagországokat is az irány követésére. Erre irányul a STEM projekt is – erről készít jelentést Borboly Csaba a Régiók Bizottságának -, amely betekintést biztosít a diákoknak egy-egy szakmába, így felkészíti őket a valós munkapiacra. Erre jó példa Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesület Kiskertész programja is. A pedagógusoknak is alkalmazkodniuk kell a gyakorlatorientált oktatás elvárásaihoz, vélekedett Hargita Megye Tanácsának elnöke, és meg kell ismerni a jó gyakorlatokat. Erre irányul a szóban forgó projekt is, de más jó példák is vannak Magyarország Kormánya vagy az Európai Unió ez irányú támogatására, illetve a témakörben érzékennyé kívánják tenni a helyi önkormányzatokat is, számolt be Borboly Csaba. 

Jelenleg Hargita megyében 21 tanintézetben folyik szakoktatás szakközépiskolában, szakiskolában/duális képzésben és posztlíceumban/mesteriskolában, ismertette a Hargita Megyei Tanfelügyelőség képviselője, Kedves Mónika. A szakoktatás több területre oszlik: természeti erőforrások és környezetvédelem, ide tartozik az erdőgazdálkodás, mezőgazdaság, élelmiszeripar, környezetvédelem, szolgáltatások: gazdaság és kereskedelem, turizmus és vendéglátás, szépségipar, műszaki: mechanika, elektronika és villamosság, famegmunkálás, építőipar, nyomdaipar, média, textilipar, vegyipar. Mint mondta, jó az együttműködés a különböző felekkel, mint Hargita Megye Tanácsával is, és pozitív jelenségként említette, hogy ezeknek az együttműködéseknek köszönhetően a szakiskolai szakok indítása a kereslet függvényében történik.

Borsos Endre, az Interrégió Fórum Egyesület elnöke a projekt gyakorlati részét, a tananyag fejlesztését és tesztelést ismertette. A cél az, hogy a diákok megtanuljanak közösen dolgozni, ennek érdekében egy virtuális piacteret hoznak létre, amelyben háromfős csapatok virtuális céget alapítanak. Tőkéjüket tanulással és tesztek elvégzésével növelhetik, a projekttermék pedig egy videó lesz a cégről. A társak osztalékot egyenlően kapnak, amit be tudnak fektetni más cégekbe, ezzel már befektetőkké válnak. Játékos környezet kialakítására törekednek, amelyben a motivációs eszköz maga a játék, részletezte Borsos Endre.

A tartalomfejlesztő csapat koordinátora, Brindzik András ismertette a tartalomfejlesztés lépéseit. Az első modul célja, hogy a diákok megismerjék magukat és a csapatot, illetve megfogalmazzák az ötletüket, a második modul arról szól, hogy az ötletüket hogyan tudják eladni, a harmadik modul pedig a vállalkozás fenntartására, a társadalmi szerepvállalásra és a további fejlesztésekre összpontosul.

A tananyag egy-egy fejezetét Antal András és Gál Tünde csíkszeredai mentorok mutatták be.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának részéről részt vett az eseményen Lázár Zoltán külgazdasági attasé, aki hozzászólásában hosszú távú célként a fiatalok itthon tartását és a megélhetés biztosítását fogalmazta meg. Szükség van a jó gyakorlatok átadására, mondta, ennek érdekében fontos az együttműködés és az intézmények közötti kommunikáció, tette hozzá.

Csilip Árpád, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség igazgatója szintén a támogatásáról biztosította a jelenlevőket, ugyanis az ügynökségnek is vannak programjaik, amelyek célja a vállalkozásbarát Hargita megye kialakítása.

Az Erasmus+ projekt októberi lezártáig további műhelymunkákon találkoznak a projektpartnerek.

Csíkszereda, 2019. február 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774