Az IT-szektort erősítenék felsőoktatási intézményekkel együttműködve

A 2016-os gazdaságfejlesztésről konzultáltak a megyeházán

(0 Szavazat)32 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa szorgalmazza, hogy a megyében felsőfokú informatikai képzés induljon. Az erről szóló dokumentációt Borboly Csaba megyeelnök adta át Dombay Istvánnak, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi kihelyezett tagozata igazgatójának december 21-én a csíkszeredai megyeházán, a jövő évi gazdaságfejlesztési prioritások témájával szervezett megbeszélésen. A találkozót Hargita Megye Tanácsa kezdeményezte a beruházásokért felelős irodája által, és meghívták a gazdasági élet Hargita megyei szereplőit, akiknek a javaslataira számítanak a 2016-os évre vonatkozóan. A cél az volt, hogy közösen elemezzék, mely elképzelések megvalósításában tud a megyei tanács segíteni.

Barabás Csaba, a beruházásvonzási iroda vezetője elmondta, hogy a Székelyföldi IT Klaszter együttműködik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, és emellett a Babeș–Bolyai Tudományegyetemmel való együttműködés is fontos. A megyei tanács által nemrég létrehozott fejlesztési ügynökség feladatait bemutatva az irodavezető ismertette a megye népességi, munkanélküliségi adatait, illetve a munkaerő-piaci igényeket. Mint elhangzott, felsőfokú informatikai képzésre azért is szükség lenne a megyében, mert az országban az IT-szektorban a legmagasabbak a bérek, és távmunkát is lehetne végezni ezen a területen, ami a fiatalok itthon maradását segítené elő, ez pedig megegyezik Hargita Megye Tanácsa stratégiai céljaival. Aggasztóak a népességi adatok, a lakosság elöregedőben, az inaktívak száma növekszik, a megyei jogú városokban a 0–19 közti korosztály az elmúlt évtizedekben a felére csökkent.

A jelenlévők leginkább a szakképzés témáját járták körbe, és ismételten a duális képzés mellett törtek lándzsát, a vállalkozók és a szakközépiskolák együttműködésével, például több gyárlátogatásra teremtenének lehetőséget a diákoknak. Elhangzott: a megyében ma már nem munkahelyekre, hanem jól fizető munkahelyekre van szükség, és nem ártana cégvezetőképzést indítani, mert a vállalkozók közül többen jelezték, hogy ezen a téren is vannak hiányosságok.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke szerint nem könnyű megtalálni a közös utat a vállalkozói szférával, de egy konkrét lépést tettek a fejlesztési ügynökség megalakításával. Azt is elmondta, hogy a tanácsban egyetértés van a fejlesztési ügynökséget illetően, ami örvendetes. A konzultáció anyagát elküldik az összes érintettnek a megyében, és a jövő évi költségvetés tervezésénél figyelembe veszik a beérkezett javaslatokat, jelentette ki az elöljáró.

Csíkszereda, 2015. december 21.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774