Az IT ágazat lehet az egyik járható út a csíkszeredai inkubátorház esetében

Szorosan együttműködik a helyi önkormányzat és a megyei tanács

(0 Szavazat)51 megjelenítés

Mint arról a korábbiakban beszámoltunk ötven százalékos támogatásra lehet pályázni inkubátorházak létrehozása érdekben. Ezt a lehetőséget kihasználva Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és Hargita Megye Tanácsa közösen pályázna egy a megyeközpontban működő inkubátorház létrehozására. Tegnap, január 30-án a megyeházán ma pedig a csíkszeredai városházán ültek egy asztalhoz az érdekelt felek. Az erre a célra kijelölt épület, a Petőfi Sándor és Kőrösi Csoma Sándor utcák kereszteződésében elhelyezkedő volt Vigadó épület 2012-ben elkészített engedélyeztetési iratcsomóját (DALI) átadták a megyei tanácsnak. 

A megállapodás szerint a megyei tanács erre alapozva közbeszerezteti az új iratcsomó elkészítését és ugyancsak a megyei tanács írja meg a pályázatot. A pályázáshoz szükséges ötven százalékos önrész egyenlő arányban oszlik a két önkormányzat között a működési költségek pedig úgyszintén. A csíkszeredai inkubátorház esetében a pályázat feltételeit szemelőtt tartva ágazati inkubátorházként kell létrehozni. A pályázati kiírás értelmében ugyanis az ide beköltöző vállalkozások profilja hasonló kell legyen. Turizmus, textil- és bőripar, fa- és bútoripar, kreatív ipar, autó- és alkatrészipar, informatikai és kommunikációs technológiák, egészségügy, energia és környezetmenedzsment, biogazdálkodás és biotechnológiák, vagy kutatás és fejlesztés szakterületen kell elindítani az intézményt.

Hargita Megye Tanácsa illetékes munkatársai, Csíkszereda önkormányzati kollégái, a Csíki Vállalkozók Egyesülete, a csíkszeredai The House Coworking irodaház képviselői és a Sapientia egyetem csíkszeredai karának képviselői is egyetértettek, hogy az egyik járható út az IT ágazat lenne. A pályázati kiírás ugyanakkor megköveteli a minimum 16 hasonló ágazatban tevékenykedő kezdővállalkozást is egy inkubátorházon belül.

Füleki Zoltán alpolgármester szerint ezzel a projekttel kettős célt valósítanak meg, hiszen a patinás épület felújítása mellett valós, a fiatalokat érintő funkciója is lesz a város központjában.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke korábban kijelentette, hogy bármennyi inkubátorház létrejön a megyében, azok mind a fejlesztést szolgálják és ezeket a létesítményeket egységesen kell kezelni. A gazdaságfejlesztés érdekében. A tervek szerint ugyanis a jelenlegi székelyudvarhelyi inkubátorház mellett a pályázati lehetőséget hasonló, de ágazati intézményt hoznának létre nem cask Csíkszeredában, de Székelykeresztúron, Gyergyószentmiklóson és egy másodikat Székelyudvarhelyen. Ezekről folyamatosan zajlanak az egyeztetések. A megyeelnök ugyanakkor jó iránynak tartja az IT szakágat, hiszen így a jelenleg Kolozsváron dolgozó fiatalok így itthon is jó körülmények között dolgozhatnak.

A pályázat másik feltétele, hogy az inkubátorház működtetője két év tapasztalattal kell rendelkezzen. Jelen esetben vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a már létező Harghita Business Center fejlesztési társulásba Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala és Oroszhegy község mellé társuljon Csíkszereda, Gyergyószentmiklós és Székelykeresztúr önkormányzata a human erőforrást pedig további személyek felvételével bővítsék.

Csíkszereda, 2018. január 31. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774