Az iskolákba szállított tej- és péktermék ne végezze a kukában!

Borboly Csaba a tej-kifli program megváltoztatását kéri Dacian Cioloștól

(0 Szavazat)202 megjelenítés

A tej-kifli program hibáira hívja fel a figyelmet, és annak megváltoztatására tett javaslatokat Borboly Csaba Dacian Cioloș miniszterelnöknek. Hargita Megye Tanácsának elnöke annak kapcsán küldött levelet Cioloșnak, hogy az nemrég bejelentette: a közigazgatás átfogó reformjára készül, és közvitára bocsátja az erről szóló intézkedéscsomagot.

A megyeelnök ismertette azt a problémát, amelyet már évek óta jelez a bukaresti döntéshozóknak: mivel egy kormányrendelet alapján a helyi önkormányzatok nem szervezhetnek közbeszerzést a tej-kifli programban – lévén, hogy ezt a feladatot a megyei tanácsok hatáskörébe utalta –, a helyi, kisebb vállalkozások kevesebb eséllyel jelentkezhetnek a kiírásra, a nagyobb, országos vagy multinacionális cégek ugyanis alacsonyabb árat tudnak ajánlani. Ezzel pedig az a gond, hogy alacsonyabb áron rosszabb minőségű terméket szállítanak a napköziseknek, iskolásoknak, sőt a jelenlegi szabályozás a nagy távolságokból, más megyékből történő heti vagy kétheti szállításra ad lehetőséget, ami már sokszor kiváltotta a tanárok és a szülők felháborodását – sorolta kifogásait Borboly Csaba. Felidézte, hogy ennek kiküszöbölésére 2009 és 2012 között Hargita Megye Tanácsa leosztotta a programra kapott pénzt a helyi önkormányzatoknak, hogy azok szervezzék meg a közbeszerzést, és így több esélyük legyen a helyi cégeknek, amelyek naponta friss pék- és tejterméket tudnának szállítani a környékükön található iskoláknak. A kormány azonban egy rendelettel megerősítette: csakis a megyei tanácsok írhatják ki a közbeszerzést ebben a programban. Ezt követően Hargita Megye Tanácsa a 67 Hargita megyei közgazgatási egység számára külön-külön kiírta a közbeszerzést, 2015-ben pedig 27 kiírása volt a tej-kifli programban, kistérségekre osztva a procedúrát.

A tej-kifli program szervezése jelenlegi formájában ellenkezik a helyi közösségek és a kisvállalkozások érdekeivel, hangsúlyozta a megyeelnök. Rámutatott arra a tényre, hogy a helyi cégeknek több érdekük fűződik minőségi áru forgalmazásához, mint a más megyéből származó cégeknek, mert előbbieknek a helyi piac az elsődleges. Mindezen érvek alapján a tej-kifli programban a helyi önkormányzatokra kell bízni a közbeszerzések lebonyolítását, mivel az pozitív változást hozna ezen a téren – fogalmazta meg kérését a levélben Borboly Csaba hozzátéve: a gyerekek egészségéről van szó, meg arról is, hogy a kiszállított termékek ne a kukában végezzék. Ráadásul ily módon a helyi állattartókat és a kis tejfeldolgozókat meg pékségeket is segíthetnék. Mint kifejtette, a vonatkozó 2012/6-os számú törvény módosítására és kiegészítésére van szükség, akár sürgősségi kormányrendelettel, mivel már közel vagyunk a 2016–2017-es tanévhez.

Mellékeltük a levelet.

Csíkszereda, 2016. április 19.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774