Az Ifjúság Éve jegyében zajlanak a XIV. Hargitai Megyenapok

A rendezvénysorozat összehangoltan mutatja be a térség természeti és kulturális értékeit

(0 Szavazat)85 megjelenítés

2018 az Ifjúság Éve Hargita megyében, idén a tematikus év jegyében zajlik a XIV. Hargitai Megyenapok rendezvénysorozat is május 11–20. között. A programok szervezésébe ez alkalommal is bekapcsolódtak a megye kulturális intézményei, Hargita Megye Tanácsa és alintézményei, számolt be május 10-én a csíkszeredai megyeházán megtartott sajtótájékoztatón a rendezvénysorozatot koordináló intézmény, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője, Ferencz Angéla.

A Hargita Megye Tanácsa és alintézménye, a Hargita Megyei Kulturális Központ főszervezésében zajló kulturális program alkalmat kínál arra, hogy a pünkösdi búcsúra érkezőknek bemutassa a megyét és annak értékeit, fejtette ki Ferencz Angéla. A Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője beszámolt, a megyenapok időpontját évente a pünkösdi búcsúhoz igazítják, összekapcsolva a kulturális kínálat és a vallási turizmus gazdaságélénkítő szerepét.

A programkínálatot a megyei tanács alintézményeinek rendezvényei színesítik, Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata több programot szervez, amely a hegyi kerékpározásról szól, a Szentegyházától Csíksomlyóig tartó zarándoklaton kívül számos kirándulást is, mondta Fekete Örs, a közszolgálat vezetője. A kerékpáros kirándulások célja a biciklizés népszerűsítése, céljuk, hogy rámutassanak a kerékpáros közlekedés előnyeire, fejtette ki Fekete Örs. Ezeken kívül a barlangimentők is bekapcsolódnak a programokba, de megtartják mára már hagyományossá vált eseményeiket is, mint a nyílt napokat a Súgó-barlangban, illetve a mászónapokat, ezek idei helyszíne Szentegyháza és az Udvarhely melletti Budvár. Programjaik szervezésében elsődleges szempont volt, hogy kicsiket és nagyokat kimozdítsanak a természetbe, összegezte Fekete Örs.

A Kájoni János Megyei Könyvtár május 14–15-én az Arany-Busz interaktív kiállítással várják az érdeklődőket. A Budapestről érkező kiállítás Arany János költő életútját mutatja be. Ezenkívül könyvbemutatót szerveznek, és egy könyvjelző sorozatot mutatnak be, amely Hargita megye híres szülötteit sorakoztatja fel, számolt be a megyei könyvtár programjairól Gyulai Artúr ideiglenes menedzser.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont három saját programmal csatlakozott, ezenkívül részt vesznek egy megyén kívüli programon, ahol a székely szimbólumokat népszerűsítik. A Tájházak Napja idén 16 településre kalauzolja el az érdeklődőket, ahol megtekinthetők a gyűjtemények és kulturális programmal várják az érdeklődőket. Buszos tanulmányi utat is szerveztek, amelyen az előzetesen bejelentkezett ötven személy vesz részt, akik Csík és Gyimes vidéki tájházakat tekintenek meg, ismertette Lőrincz Ildikó, a Forrásközpont vezetője. Hozzátette: a május 12-i program célja a turizmus és a hagyományos értékek bemutatásának összekapcsolása. Az Ifjúság Évének jegyében a gyerekekre is odafigyelnek, május 14–17. között bábszínházturné lesz több helyszínen. A Mátyás-emlékévet is figyelembe véve Mátyás király és a kolozsvári bíró című bábelőadást viszik el főleg azokra a helyszínekre, amelyek távol esnek a kulturális központoktól, számolt be Lőrincz Ildikó. Május 14-én képeslap gyűjteményeket mutatnak be a székelyudvarhelyi művelődési házban, a Székely szimbólumok román fordítását pedig elviszik egy jászvásári tudományos konferenciára.

Ferencz Angéla is beszámolt arról, hogy a koordinátori szerep mellett a Hargita Megyei Kulturális Központnak is számos saját rendezvénye van, illetve több esemény társszervezője. Ezek között sorolta a csíkszeredai könyvvásárt, a Bekecs Néptáncegyüttes fellépését, a Csíki Kamarazenekar és a Role együttes pünkösdi koncertjeit, kiállításokat, a Csűrdöngölőt, a táncház zenészek találkozóját, filmbemutatókat, illetve a roma napot. Ferencz Angéla köszönetet mondott minden partnernek, aki csatlakozott a rendezvénysorozathoz, illetve munkatársainak, akik részt vállaltak a nem kis munkával járó szervezésben.

– Örvendetes, hogy évről évre sikeresen megszervezzük a megye értékeit bemutató és a különböző intézmények programjait összekapcsoló rendezvénysorozatot. A pünkösdi búcsúra érkező vendégeknek és zarándokoknak így összehangoltabban tudjuk bemutatni térségünket, hagyományainkat, és reméljük, hogy kedvet kapnak ahhoz, hogy újra és újra ellátogassanak hozzánk. 2018 az Ifjúság Éve Hargita megyében, így a rendezvények szervezésében ezt is szem előtt tartottuk, illetve számukra is jó alkalom arra, hogy minél jobban megismerjék értékeinket és hagyományainkat, ami nagyban hozzájárul a szülőföldhöz való ragaszkodáshoz. És nem titkolt szándékunk, hogy fiataljainkat az itthon maradásra, az elvándoroltakat pedig a hazatérésre ösztönözzük – nyilatkozta a megyenapok rendezvénye kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A XIV. Hargitai Megyenapok május 11–20. között zajlik. A rendezvény facebook-oldala folyamatosan frissül, a teljes program online változata elérhető az alábbi linken: http://megyenapok.ro

Csíkszereda, 2018. május 10.


[ Ifjusági hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774