Az EU-s finanszírozások kedvezményezettjei kell legyenek a községek és kisvárosok, a kis- és közepes vállalkozások is

Csíkszeredában tartotta soros ülését a Regionális Fejlesztési Ügynökség

(0 Szavazat)30 megjelenítés

Az új, 2021-2027-es finanszírozási időszak programjairól tárgyaltak szerdán, július 15-én a csíkszeredai Mikó-várban, ahol soros ülését tartotta a Regionális Fejlesztési Ügynökség (CDR). Jelen voltak a központi fejlesztési régióhoz tartozó megyék - Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben – képviselői, a Hargita megyeiek megfogalmazták javaslataikat arra vonatkozóan, hogy a finanszírozási kiírások vegyék figyelembe Hargita megye sajátosságait, hogy ne kerüljön hátrányba a többi megyékhez képest. A gyűlés részleteit sajtótájékoztatón ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Simion Crețu, a Központi Fejlesztési Régió vezérigazgatója. 

A Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR) eddig közvetítő szerepet töltött be a programok lebonyolításában, de a következő periódusban a régiót érintő finanszírozásról a hat megye képviselői közösen döntenek, ismertette Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke beszámolt arról, hogy a gyűlésen azt kérték, a jövőbeni tervezésnél vegyék figyelembe, hogy Hargita megye eddig kevesebb finanszírozást kapott, ezért legyen kedvezményezettje a támogatásoknak. A programok kidolgozásánál vegyék figyelembe a speciális igényeket a megyében, a rurális jellegét, és a támogatások igénylésénél kapjanak esélyt a kisvárosok és a községek, a helyi közösségek, a kis- és közepes vállalkozások is. Kapjon nagyobb finanszírozást a digitális oktatás fejlesztése, a Hargita megyei készülő 82 millió eurós pályázat lefödné és modernizálná a megye általános és középiskoláit. Ezenkívül olyan javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek a helyi termelőket és a helyi munkaerőt segítik, például a fafeldolgozás vagy az élelmiszeripar területén.

„Hargita, Kovászna és Maros megye együttműködve tudja érvényesíteni az érdekeit. Hargita megyének a következő periódusban fölös pénzre van szüksége az EU-s támogatásokból. Figyelembe kell venni a megye rurális jellegét, javaslataink a községeknek és kisvárosoknak, illetve a kis- és közép vállalkozásoknak is lehetőséget biztoítanak források lehívására. Továbbá azt javasoltuk, hogy kapjon nagyobb támogatást a digitális oktatási rendszer bevezetése és fejlesztése. Ez a témakör prioritás számunkra, hiszen az oktatási rendszerbe fektetve gyerekeinket segítjük, a jövőbe fektetünk” – összegezte Borboly Csaba.

Simion Crețu hasznosnak és tartalmasnak értékelte a gyűlést, mint mondta, a tervezés szerint a következő időszakban az infrastrukturális és energetikai fejlesztésekre, a települések fejlesztésére fektetik a hangsúlyt.

Az eseményről készült videó megtekinthető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/618520848773426/

 

Csíkszereda, 2020. július 15.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774