Az értelmiség kivándorlásának mérséklése és a turmizmus fellendítése érdekében nyújtott be módosító javaslatokat Borboly Csaba Brüsszelben

Uniós szinten is fel kell lépni a kelet-európai országok elnéptelenedése ellen

(0 Szavazat)47 megjelenítés

A munkaerőhiányt célzó stratégiáknak olyan kezdeményezéseket is fel kellene vonultatniuk, amelyek a kelet-európai országok sajátos, az értelmiség elvándorlásából adódó helyzetére is választ adnak, véli Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának (RB) tagja. A megyeelnök erre vonatkozó törvénymódosító javaslatát elfogadta az RB december 8-i ülésén. Ezenkívül Borboly Csaba a turizmus és ezen belül a gasztroturizmus fellendítése érdekében is fogalmazott meg javaslatokat, ezeket a Bizottság december 7-i ülésén mutatta be, amelyeket nagy többséggel szintén elfogadtak.

A legális migráció című jelentéssel kapcsolatban egy aktuális problémára hívta fel Borboly Csaba a Bizottság figyelmét, amely gyors és hatékony intézkedéseket követel. A harmadik országbeli munkavállalók európai gazdasági integrációjával kapcsolatban elhangzott, hogy a munkavállalók toborzása nem tudja helyettesíteni és nem szabad, hogy helyettesítse az uniós lakosok oktatása és szakképzése terén megvalósított nagyarányú, hosszú távú beruházásokat. Ezzel kapcsolatban Borboly Csaba javaslatában a képzett munkaerő tömeges kivándorlására, az agyelszívás aggasztó méretű jelenségére hívta fel a figyelmet, amellyel leginkább a kelet-európai országok küzdenek. Kiemelte, hogy a bizonyos gazdasági területeken jelentkező munkaerőhiányt célzó stratégiáknak nemcsak olyan kezdeményezéseket kellene felvonultatniuk, amelyek a harmadik világbeli fiatal migránsok gazdasági integrációját érintik, hanem olyanokat is, amelyek a kelet-európai országok sajátos, az értelmiség elvándorlásából adódó helyzetére is választ adnak. Hargita Megye Tanácsának kezdeményezései, mint például a szakoktatás fellendítését célzó programok, a fiatalok által beindított vállalkozások, start-upok támogatása vagy akár az oktatási és képzési infrastruktúra fejlesztése, mind a kivándorlás jelenségének megfékezését szolgálják, ismertette a megyeelnök.

A turizmus, mint az EU-n belüli regionális együttműködés hajtóereje című jelentéssel kapcsolatban Borboly Csaba a gasztronómiai turizmus katalizátor szerepét hangsúlyozta a fenntartható helyi gazdaság kialakításában. Javaslatában kiemelte, hogy a turizmus ezen ágazata fontos szerepet játszik az új és fenntartható munkahelyek létrehozásában, és célja a helyi termelők támogatása. Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta: a gasztronómiai turizmus az idegenforgalom egyik legvonzóbb eleme, ezért különös figyelmet kell fordítani erre az ágazatra, többek között a hagyományos helyi termékek támogatása érdekében is. Hozzátette: Hargita megye ezen a téren példaképként szolgálhat, ugyanis a Hargita Megye Tanácsa által létrehozott Székely termék mozgalom révén nem csak a helyi termelőket támogatja, hanem a gasztrononómiai turizmus népszerűsítését is.

– Ez alkalommal is sikerült felhívni a figyelmet Brüsszelben az aktuális problémáinkra, illetve ismertetni azokat a Hargita megyei intézkedéseket, amelyeket a fiatalok kivándorlásának megfékezésére, a turizmus fellendítésére, a helyi termelők segítésére eszközöltünk. Szükség van az összefogásra, sok kérdésben tudunk tenni helyi szinten is, de a fejlődés érdekében elengedhetetlen az országos, az uniós támogatás. Éppen ezért fontos, hogy közösségünk képviselői jelen legyenek az Európai Unió intézményeiben és Románia vezetésében is – nyilatkozta a brüsszeli gyűlés kapcsán Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2016. december 8.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774